skip to Main Content

2021 – Priprema medicinskih sestara i tehničara za rad u Nemačkoj

Ekspertska migracija je globalni projekat nemačke firme DEKRA. U Srbiji realizuje se u saradnji sa licenciranom agencijom za posredovanje u zapošljavanju, Pro Sert. Cilj projekta je zapošljavanje kvalifikovanih medicinskih sestara i tehničara u klinikama, centrima za rehabilitaciju i domovima za negu starih u Nemačkoj.

Kroz projekat u Srbiji se realizuje:

 • Obuka nemačkog jezika od početnog A1 zaključno sa B2 Pflege nivoom;
 • Teorijska i praktična priprema za rad u Nemačkoj;
 • Stručna podrška tokom nostrifikacije (procesa priznavanja) diplome u Nemačkoj;
 • Ponuda nemačkih poslodavaca (u ponudi je više od 115 različitih poslodavaca);
 • Stručna podrška za dobijanje radne vize;
 • Podrška u procesu odlaska u Nemačku.

Učenje nemačkog jezika

Učenje nemačkog jezika organizuje se od početnog A1 nivoa, zaključno sa nivoom B2 Pflege.

Nemački jezik se organizuje u učionici (uz poštovanje svih preventivnih mera) u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i u Šapcu, kao i online. Učenje nemačkog jezika traje 12-13,5 meseci svakog radnog dana po 3-4 školska časa.

Ukoliko ste ranije učili nemački jezik, moguće je priključenje grupi na višem nivou jezika, ne mora se krenuti od samog početka.

Stručne pripreme

Nakon obuke nemačkog jezika sledi teorijska i praktična priprema za polaganje nostrifikacionog ispita (skraćeno FKP) i rad u Nemačkoj. Teorijski deo se uglavnom oragnizuje online, dok je praktični deo u DEKRA Akademie centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u Kragujevcu. U pitanju su kabineti opremljeni po nemačkim standardima.

Stručne pripreme rade se i na srpskom i na nemačkom jeziku. Traju okvirno 3 meseca.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ekspertska migracija (@ekspertskamigracija)

Priznavanje diplome – nostrifikacija

Cilj projekta je zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj sa priznatom diplomom. Tokom obuke nemačkog jezika kreće se sa prikupljanjem, prevodom i overom dokumentacije. Ovo je često jedan od izazovnijih procesa za sve koji se odluče da rade u stranoj državi. Mnogi kandidati imaju dileme da li su potrebne dodatne overe kod notara, gde se stavljaju apostili, šta je potrebno od dokumentacije…

Tokom čitavog procesa postoji podrška tima u Srbiji. Naši koordinatori daju jasne informacije kandidatima šta je i kada potrebno prikupiti.

Polaganje ispita za priznavanje diplome

Najbrži način do priznate diplome je kroz polaganje nostrifikacionog ispita. Ovaj ispit se polaže u Nemačkoj.

Kroz projekat Ekspertska migracija, obuku nemačkog jezika i stručnih priprema, kandidati su u potpunosti spremni. Naš tim organizuje put, smeštaj, sve što je potrebno.

Klikni ovde za više informacija o nostrifikacionom ispitu.

Usled trenutne situacije sa pandemijom covid-19, prilikom odlaska u Nemačku poštuju se dodatno propisane mere (negativni PCR test, karantin, nošenje maski i slično).

Predstavljamo vam rezultate projekta Ekspertska migracija – 2020.

U 2020. godini, u periodu izolacije, ograničenja…

Posted by Ekspertska migracija on Понедељак, 04. јануар 2021.

Izbor poslodavca

U okviru projekta Ekspertska migracija sarađujemo sa više od 115 različitih poslodavaca. U pitanju su klinike, domovi za negu starih, RH centri. Bez obzira za kog poslodava se kandidati opredele, odlaze na rad sa priznatom diplomom medicinske, odnosno pedijatrisjke sestre/tehničara, ne kao negovatelji.

Proces posredovanja u zapošljavanju započinje tokom B1 nivoa.  Kandidati biraju za kog poslodavca/lokaciju žele da se prijave. Intervjui se održavaju online (zbog aktuelene situacije sa covid-19). Kandidati razgovoraju lično sa poslodavcima, a uvek su prisutni i profesori nemačkog jezika kao podrška na intervjuima.

Nakon uspešno završenih razgovora, poslodavci pripremaju i šalju ugovor o radu. Ugovori se dobijaju dok su kandidati još uvek u Srbiji.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ekspertska migracija (@ekspertskamigracija)

Apliciranje za Urkunde i radnu vizu

Nakon uspešno položenog nostrifikacionog ispita, potrebno je da se priloži odgovarajuća dokumentacija za izdavanje Urkunde-a.

Pročitaj šta je razlika između Anerkennunga i Urkunde-a

Kao i tokom svih administrativnih procesa, kandidati imaju podršku prilikom pripreme i slanja odgovarajuće dokumentacije.  Po dobijanju Urkunde-a, kandidati mogu da apliciraju za radnu vizu.

Kao kvalifikovana radna snaga, kandidati jako brzo dobijaju radnu vizu. Od prvog dana počinju da rade sa priznatom diplomom.

Medicinske sestre/tehničari, odnosno pedijatrijske sestre/tehničari dobijaju:

 • Znanje nemačkog jezika na nivou B2 Pflege;
 • Teorijsko znanje i veštine za polaganje nostrifikacionog ispita i rad u Nemačkoj;
 • Mogućnost izbora poslodavca i/ili mesta rada;
 • Rad od prvog dana sa priznatom diplomom;
 • Podršku tokom svih administrativnih procesa u Srbiji;
 • Podršku integracionog tima u Nemačkoj.

Budi deo uspešne priče, obezbedi sebi najbolje. Prijavi se i naši koordinatori će te uskoro kontaktirati

This Post Has 8 Comments

 1. Dobro vece, zelim da Vas pitam jel može nemacki jezik da se zavrsi van Vase agencije,ali da se ide preko Vas ili mora bas preko Vas sve da se zavrsi kod Vas?
  Hvala na odgovoru
  S poštovanjem Banovic Tamara

  1. Poštovana Tamara,
   Jezik možete učiti i privatno. Svakako je potrebno da imate B2 ili B2 Pflege. Radili biste samo ulazni test, kao proveru znanja, i nastavili sa projektom regularno.
   Pozdrav

 2. Pozdrav! Zanima me sta se desava sa ginekolosko-akuserskim sestrama,tj da li one jos uvek mogu da se prijave ili iskljucivo ove dve navedene kategorije? Hvala.

  1. Poštovana Mirjana,
   Trenutno poziv je otvoren samo za mediicnske sestre/tehničare i pedijatrijske sestre/tehničare.
   Pozdrav.

 3. Poštovani,

  Da li je neophodan položen državni ispit, ili je dovoljna diploma medicinske/tehničara, pa se sve dodatne obuke se obavljaju u okviru projekta?
  Unapred hvala na odgovoru.
  Pozdrav!

  1. Postovana,

   Potrebno je da imate uverenje o polozenom drzavnom ispitu od trenutka kada krenete sa projektom pa naredna 4 meseca bi trebalo da nam dostavite uverenje (uracunajte i period izdavanja uverenj koji moze da potraje). Za vise informacija mozete me i kontaktirati putem broja 169/331-81-22 Sofija

   Pozdrav

 4. Dobro veče! Završavam poslednju godinu Medicinske škole. Htela bih samo da Vas pitam da li znate primaju li ovaj moj smer u Nemačkoj? Smer: Medicinska sestra-vaspitač (Mogu da radim u vrtićima sa zdravom decom uzrasta od jedne do tri godine, na poslovima nege i vaspitanja dece)

  1. Postovani,

   Nazalost preko naseg projekta ne mozete ici kao medicinska sestra vaspitac. Jedino da se prekvalifikujete na opsti ili pedijatrijski smer.

   Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top