skip to Main Content

Posle korone evo i mene u Nemačkoj!

 

Posle raznih promena u vezi polaganja nostrifikacionog ispita u Nemačkoj, korone i ostalih faktora na koje niko nije mogao da utiče, kandidat Ekspertske migracije, Rajko Vukašin prenosi svoje iskustvo.

Moje ime je Rajko Vukašin.

Imam 44 godine i dolazim iz Jagodine. Priključio sam se projektu Ekspertska migracija u maju 2019. godine kao deo ćuprijske 10-te grupe.

Jezička priprema je trebalo da traje nekih 12 meseci ali zbog pojave korona virusa , rad u učionicama je bio stopiran i prešlo se na ONLINE nastavu. Sa popuštanjem mera vratili smo se u učionice. Na ispit B2 smo izašli krajem juna 2020. godine.

Posle jezičke pripreme krenuli smo sa pripremom za nostrifikacioni ispit u kabinetima u Kragujevcu, kako sa teorijskim tako i sa praktičnim delom.

Prve kolege su krenule na ispit početkom februara 2021. godine, a ja sam bio u grupi koja je trebalo da polaže početkom aprila 2021. godine. Par dana pred polazak na ispit, dobijamo informaciju da se ispit otkazuje za sve nas koji smo imali dokumenta za nostrifikaciju iz druge pokrajine, a ne iz Baden Würtemberga.

Razlog je izmena odluke nadležnog Regirunga u Baden Würtemberg-u po kojoj se vise ne dozvoljava polaganje nostrifikacionog ispita u Baden Würtemberg-u osobama koje su započele proces nostrifikacije u drugoj Nemačkoj pokrajini.

Tada je nastupilo nekoliko teških meseci, iščekivanja i nade da se reši taj problem pa da i mi krenemo na taj ispit za koji smo se dugo i naporno spremali.

Pred kraj 2021. godine ,stigla je strpljivo čekana vest da je DEKRA našla rešenje i da je počela saradnja sa školom u Hanoveru.

Moja grupa je imala teorijski deo zakazan za 7 februara 2021. godine i mi smo grupa koja je prva polagala po novom modelu, koji mislim da je bolji nego ranije. Ranije se polagao ispit, zatim  su se kandidati vraćali za Srbiju, u Srbiji su čekali Urkunde par meseci i nakon dobijenog Urkunde-a na poziv poslodavca i odlazili na posao.

Sada se ide na teorijski deo, pa odmah posle ispita se ide na posao kod poslodavca.  Posle mesec dana je praktični deo ispita, na poslu u Nemačkoj čekas da ti stigne Urkunde. Ja sam tako odmah “otričao” kad svog poslodavca Pro Seniore u gradu Göttingenu u Nemačkoj gde sada radim i čekam da mi stigne Urkunde.

Želeo bih jos da napomenem divnu saradnju i posvećenost od prvog dana profesora nemačkog jezika,profesorki iz Nege i bolesti kao i administracije projekta.

Na kraju, pored svih turbulencija koje su se dešavale, a bilo ih je, drago mi je da sam bio deo projekta Ekspertska migracija.

Hvala puno svima i veliki pozdrav iz Göttingena!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top