skip to Main Content

Bez radnog iskustva u struci do posla na univerzitetskoj klinici uz DEKRA projekat

Kandidati Ekspertske migracije nisu samo medicinske sestre sa iskustvom. DEKRA uključuje i kandidate bez znanja nemačkog jezika i bez radnog iskustva u struci.

Mladi i ambiciozni medicinski tehničari iz Niša su krajem februara 2018. godine pristupili DEKRA projektu bez dana radnog iskustva i bez ikakvog predznanja nemačkog jezika. Reč je o Miodragu Nisiću (20), Milijani Ristić (20), Kristini Marjanović (26), Aleksandri Jaćimović (20), Dušici Mladenović Živković (23) i Žaklini Milutinović (20). Oni su, pored završene medicinske škole, odradili pripravnički staž u trajanju od 6 meseci. Kada su počeli da uče medicinski nemački jezik B2 nivoa, došlo je vreme za odabir poslodavca. Svih 6 mladih kandidata su se prijavili za Univerzitetsku kliniku Aachen i dobili su šansu da se predstave poslodavcu na jednočasovnom intervjuu. Uspeli su da se poslodavcu prikaže u najboljem svetlu i da svoju profesionalnu karijeru započnu upravo u ovoj prestižnoj Univerzitetskoj klinici. Oni će sa svima nama podeliti svoje iskustva, kako o projektu, tako o poslodavcu.

Miodrag Nisić “Stav i jaka volja su ključ uspeha”

DEKRA projekat mi je ulivao sigurnost zbog toga što je to stabilan sistem gde sve teče bez ikakvog problema. Stoga se uopšte nisam dvoumio kada sam pristupio projektu. Nastava se realizuje svaki dan po 4 školska časa. Profesori su veoma fini i predusetljivi, a kolege motivisane i spremne da pomognu. Na razgovor za Uniklinik Aachen sam se prijavio, jer sebe vidim samo na ovakvom radnom mestu. Iako nemam radno iskustvo, želeo sam da poslodavcu stavim do znanja da to zaista želim. Njima se dopao moj stav, kao i tečan nemački jezik, tako da sam posao dobio, što bi se reklo „sa pola gasa“. Naravno, imali smo i psihološku i jezičku pripremu, tako da uspeh nije izostao.

Milijana Ristić „Svestranost i odlično savladan nemački doveli su me na Univerzitetsku kliniku“

Uvek sam verovala u sebe i bila svesna svojih kvaliteta. Ovaj put sam izbrala jer mi pruža priliku da odem kao nostrifikovana medicinska sestra. Ponude da odem kao pomoćno osoblje sa osrednjim B1 i bez nostrifikacije na vidiku nisu bile ni opcija za mene. Uvek sam težila maksimumu. Poslodavca je privukla moja svestranost i to što koristim zanimljive konstrukcije koje su po njima za jak B2 nivo. Za to hvala profesorima, kao i programu da se svaki dan kontinuirano uči jezik. To je definitivno put ka uspehu.

Kristina Marjanović „San da postanem pedijatrijska sestra mi se ostvario“

Pre nepunih 7 godina sam završila medicinsku školu i na razne načine pokušavala da pronađem posao pedijatrijske sestre. Do sada je sve bilo bezuspešno. Snovi su mi se ostvarili i to, ni više ni manje, nego na Univerzitetskoj klinici Aachen. Kada sam saznala da sam primljena mojoj sreći nije bilo kraja. Poslodavci su prepoznali moju empatiju prema deci i spremnost da učim i usavršavam se. DEKRA projekat bih svima preporučila, jer ne postoji nijedna agencija koja mlade ljude bez dana iskustva može da dovede na renomirane klinike. Ovu šansu ću iskoristiti na pravu način i daću sve od sebe da gradim uspešnu karijeru u Nemačkoj.

Žaklina Milutinović „Kardiologija i to na univerzitetskoj klinici: tečan jezik i gvozdena vrata otvara“

Opredila sam se za intenzivno učenje nemačkog jezika, jer je ovo jedini put koji dovodi do uspešne integracije u Nemačkoj. Nisam se ni najmanje pokajala, jer sam uspela sat vremena da pričam nemački sa poslodavcem bez trunke treme i muke. Zahvaljujući svom znanju uspela sam da navedem argumente zašto mene samo kardiologija zanima. I gle čuda, glavna sestra klinike koja je bila na intervjuu je baš počela karijeru na kardiologiji. Oduševio ju je moj nemački i tolika želja za kardiologijom. Posebno me oduševila činjenica što ću imati besplatan kurs C1 i uspeti da vokabular dovedem do perfekcije. Uz druge agencije odete sa B1 prepušteni sami sebi, a sa DEKRA projektom i Uniklinik Aachen do C1 diplome.

Dušica Mladenović Živković „Uz DEKRA projekat sam sebe i supruga dovela na Univerzitetsku kliniku“

DEKRA projekat sam izabrala iz razloga što poznajem desetine zadovoljnih kandidata koji su pronašli svoju sreću u Nemačkoj baš zahvaljujući ovom projektu. Moj suprug je lekar i oboje poznajemo veliki broj medicinskog osoblja koje je sada na prostoru Nemačke. Univerzitetsku kliniku Aachen sam izabrala na nagovor supruga, jer ova klinika sa blizu 7000 zaposlenih je idealno rešenje i za mene i za njega. Iskrena da budem, nisam se puno nadala, jer ipak nemam medicinskog iskustva, za koje sam verovala da je preduslov. Na razgovoru sam shvatila da nisam bila u pravu. Poslodavca je privukla moja ambicija i iskrena želja da se profesionalno ostvarim baš kod njih. A oduševilo ih je što i moj suprug kontinuirano uči nemački jezik i dobila sam obećanje da će njegova prijava za posao biti ozbiljno uzeta u razmatranje kada jezik dovede do C1 nivoa. Presrećna sam što sam dobila šansu da promenim svoj život u pravcu koji sam maštala.

Aleksandra Jaćimović „Osmeh, harizma i jasna želja dovele su me do cilja“

Nikada sebe nisam videla u staračkom domu. Većina agencija nudi samo staračke domove svršenim maturantima bez dana radnog iskustva. Sama činjenica da ovde imam šansu da dobijem kliniku bile su mi jasan znak da bi od kraja februara 2018. trebalo postati polaznik. Posle godinu dana učenja i uspešne selekcije Univerzitetske klinike Aachen došao je dan za intervju. Poslodavca je oduševila moja harizma i široki osmeh. Kako i da se ne smejem kada sam bila na korak do cilja. Njih je fasciniralo što sam bez dlake na jeziku rekla da sebe ne vidim u domu, već samo u Aachenu i da verujem u sebe i svoje kvalitete. Definitivno sam uspela da ih kupim. Savet svim mladim medicinarima je da dođu u DEKRA prostorije i što pre počnu da uče nemački. Uz jaku želju možete sve!

Ukoliko si medicinska sestra iz Niša okoline, a želiš da budeš deo uspešnog tima, prijavi se klikom OVDE. Nova grupa te čeka!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top