skip to Main Content

Četvoro mladih Kragujevčana bez radnog iskustva do zaposlenja u centru Berlina

Čitajući forume i grupe na fejsbuku sve više dolazimo do informacija kako naši mladi žive u manjim gradovima ili selima u Nemačkoj. Da bi se otišlo u prestižne klinike ili domove u velikim gradovima obično je uslov višegodišnje radno iskustvo.

Retki su oni kojima se posao u gradu, sa više od milion stanovnika, nasmeši od starta, a da iskustvo iz struke nemaju. Baš iz tog razloga želimo da vas upoznamo sa Predragom, Nikolom, Kristinom i Jovanom. Oni su polaznici 7. grupe DEKRA projekta u Kragujevcu i dobili su posao u centru Berlina kod poslodavca Pro Seniore. Ambiciozni i mladi medicinski tehničari imaju svega dvadesetak godina i iza sebe samo odrađen pripravnički staž. Ipak su uspeli da oduševe poslodavca i dobiju posao u nemačkoj prestonici. Oni su tu da otkriju svim mladima ljudima kako pristupiti poslodavcu i otići u veće mesto.

NIKOLA ANTIĆ: “JA SE LJUDIMA ILI SVIDIM ILI NE SVIDIM, TAKO DA UVEK IDEM NA SVE ILI NIŠTA”

“Iskren da budem, ja sam jedan od retkih polaznika DEKRA projekta koji je uvek želeo da kaže šta ima, bez obzira na posledice. Nikad se nisam zadovoljavao malim stvarima. Uvek sam išao na sve ili ništa. Tako je bilo i sa poslodavcem Pro Seniore. Atmosfera razgovora je bila krajnje prijatna i osetio sam da mogu da vladam razgovorom. Na pitanje gde vidim sebe, odgovorio sam SAMO U BERLINU. Isčuđeno su me posmatrali i pitali šta ću ako tamo nema mesta za mene. Rekao sam da sebe vidim samo kod njih i samo u Berlinu i ako ne bude imalo mesta sad, sačekaću koliko god da treba. Kasnije su mi dali feedback i rekli da vole energične i odlučne osobe. Meni je najdraže što su moju ličnost skapirali i što sam dobio ono što sam želeo.”

KRISTINA STANKOVIĆ: „PRONAŠLA SAM SVOJ ŽIVOTNI PUT, LJUBAV I BERLIN SAMO UZ POMOĆ DEKRA-E“

“Sebe smatram najsrećnijom polaznicom najbrojnije 7. grupe DEKRA projekta. Završila sam medicinsku školu, smer pedijatrijska sestre/tehničar, ali sam pred kraj školovanja shvatila da ipak više volim rad sa starijima. Možda zato što sam komunikativna i strpljiva. DEKRA mi je omogućila da svoju sreću okušam u razgovoru sa renomiranim staračkim domom i uspela sam da ih ubedim da sam ja ta. Takođe sam za vreme učenja jezika upoznala Predraga, sa kojim sam u srećnoj vezi. A još sam srećnija jer ćemo oboje živeti u centru Berlina. Moja parola je „Kako zračiš, tako i privlačiš“. Uz harizmu i pozitivni misli zagarantovan mi je doček Nove 2020. u Berlinu.”

PREDRAG LEKIĆ: „ONAJ KO JE SVESTAN KOLIKO MOŽE UVEK DOBIJE ONO ŠTO ŽELI“

“Berlin je bio moja jedina želja. To sam i rekao kada sam došao na kurs jezika u DEKRA-u. Svi su mi pričali da je za prestonicu Nemačke potrebno višegodišnje iskustvo i da je bolje da se ne zanosim. Ja sam samo rekao „Neka mi daju šansu da se predstavim i siguran sam da ću biti primljen.“ Kada sam dobio šansu da odem na intervju, nisam odmah pomenuo Berlin, jer Pro Seniore ima mnogo drugih lokacija. Na samom kraju sam rekao Vidimo se u Berlinu. I dobio sam taj grad. Možda im se svidelo to što su čuli da Kristina i ja vidimo sebe tamo i da smo mladi par pun entuzijazma. Moje je bilo samo da potvrdim jednom rečenicom što je ona pričala.

A poslodavac definitivno voli kad sa nekim idete, jer onda zna da ćete lakše podneti odvojenost od kuće.”

JOVANA NEDELJKOVIĆ: „DEKRA, PRIJATELJI, BERLIN I NOVI ŽIVOT- DAJTE SEBI UVEK NOVU ŠANSU“

“Besplatno učenje nemačkog jezika, nostrifikacija i pomoć oko ambasade su mi bili motiv da uđem u projekat. Jezik sam odlično savladala i onda sam bila sigurna da mogu sve što mislim na razgovoru i da kažem. Pro Seniore je bio oduševljen mojim nastupom, a mislim da smo svi dobili Berlin jer su nas pre saopštavanja odluke videli nasmejane ispred u holu i držali smo se svi zajedno. Zato su oni odlučili da nas ne rastavljaju. I ja sam, kao i Kristina, pedijatrijska sestra koja je dobila dom. To sam i želela. Za razliku od nje, ja ne idem sa momkom. Moj momak će doći kada se ja malo priviknem na novu sredinu. Berlin je multikulturalni grad i sigurna sam da će i njemu prijati. Dajte uvek sebi šansu da budete srećni i uspeh neće izostati.”

Prijave su otvorene za medicinske sestre/tehničare bez obzira na nivo znanja jezika i bez obzira na posedovanje radnog iskustva u struci. Priključite se projektu Ekspertska migracija

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top