skip to Main Content

Direktna nostrifikacija, iskustvo Marije Seizović

Direktna nostrifikacija, ili direktni Anerkennung, je direktno priznavanje strane diplome. Strane vlasti, na osnovu iskustva i obrazovanja kandidata, mogu priznati diplomu bez polaganja ispita ili odrađivanje prakse.

Kako to sve izgleda u praksi? U Ekspertskoj migraciji, zajedno sa kandidatima, pripremimo svu dokumentaciju, prevedemo, overavamo. Popunimo zahteve i, preko DEKRA-e, šaljemo službama u Nemačkoj, odnosno Regierungspräsidium-u.

Svaki zahtev se ocenjuje individualno, ali svakako viša ili visoka škola, kao i višegodišnje radno iskustvo u oblasti medicinske sestre/tehničara je prednost.

Pročitajte i iskustvo Marije Seizović, medicinske sestre iz okoline Vrnjačke Banje. Mariji je direktna nostrifikacija odobrena u julu ove godine, a na odgovor iz Regierungspräsidium-a je čekala oko mesec i po dana.

Za mene kažu “Ti sve brzo završi, baš si imala sreće“! I da, ne mogu da poreknem. Ako izuzmem da sam 15 meseci vozila oko 150km, kuća, posao, predavanja i nazad, ustajanje u 5h vracanje u 22h, onda je sve drugo bilo zaista lako.

Svi ispiti položeni, poslodavac i direktna nostrifikacija, sve jedno za drugim možda i brže nego očekivano. A sve dogovore sa celom ekipom Ekspertske migracije, što se mog dela tiče, realizovala u par koraka. Vi pitate, oni objasne, vi uradite vaš deo, oni sve ostalo. I da, imam 40 godina, 20 godina staža, visoku školu i sada, konačno, na korak do dugo željenog cilja.

Buduće kolege, sada imate veliku prednost jer je Ekspertska migracija i u vašim gradovima! Budite uporni kad sebi zadate cilj, a celom timu Ekspertske migracije hvala od srca!

Želite li da čitate još o iskustvima kandidata kojima je odobrena direktna nostrifikacija? Pišite nam u komentaru. Podsećamo vas da o iskustvima naših kandidata možete čitati i ovde.

Želite li da budete deo projekta Ekspertksa migracija? Ništa lakše, prijave su otvorene na ovom linku.

This Post Has 4 Comments

 1. Poštovani, vidim iz pročitanog na Vašem veb sajtu da vršite nostrifikacije diploma. Da li vršite to isključivo za medicinare ili za ostale struke, pošto sam po zanimanju dipl.ing.saobraćaja. Ako već vi to ne radite, da li znate možda kome (kojoj agenciji) bih mogao da se obratim?
  Srdačan pozdrav,
  Predrag

  1. Poštovani Predraže,
   Projekat Ekspertska migracija namenjen je samo medicinskim sestrama i tehničarima opšteg, ginekološko akušerskog i pediajtrijskog smera.
   Nažalost, ne radimo nostrifikaciju diplome za druge smerove. Više o nostrifikaciji diplome u Nemačkoj možete naći na sajtu https://www.anerkennung-in-deutschland.de/
   Pozdrav

  1. Poštovani,
   Projekat Ekspertska migracija namenjen je samo medicinskim i pedijatrijskim sestrama i tehničarima. Nažalost, nemamo ponude za druge profile.
   Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top