skip to Main Content

Do direktne nostrifikacije bez Visoke škole uz kliničko iskustvo i DEKRA projekat

Da li je direktna nostrifikacija san ili realna mogućnost? Da li je Visoka škola neophodna ili je iskustvo dovoljno? Kako proces nostrifikacije ide uz DEKRA projekat?

Suzana Novaković, medicinska sestra iz Novog Sada, projektu Ekspertska migracija priključila se u septembru 2017. godine. Suzana je zaposlena na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, gde radi od 1993. godine.

Suzana, možete li na nešto više reći o Vašoj karijeri i želji da posle 25 godina staža u Srbiji odete za Nemačku?

Karijeru sam započela na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, gde i dan danas radim. Prvo sam radila na Odeljenju intenzivne nege, a zatim sam bila i medicinska sestra na Odeljenju za endokrinologiju, Odeljenju za opštu i adolescentnu pedijatriju i Odeljenju za medicinsku genetiku. Nakon toga sam bila glavna organizaciona sestra punih 11 godina na Odeljenju za medicinsku rehabilitaciju. Kada sam odlučila da se posvetim nemačkom jeziku i odem za Nemačku da živim i radim, karijeru sam nastavila kao medicinska sestra na Odeljenju za akutne plućne bolesti gde sam i dan danas. Oduvek sam maštala o radu u savremenim uslovima, gde su materijal i aparatura dostupni u potrebnoj meri i gde se posao medicinske sestre mnogo više ceni i poštuje. A u Nemačku sam i ranije putovala i sigurna sam da je prava zemlja za mene.

Kakvi su Vaši utisci vezani za učenje jezika u Novom Sadu? Da li je teško sestri sa 25 godina radnog staža i porodicom da se uklopi u kontinuirano učenje nemačkog jezika?

Jedino sam znala da kažem Guten Tag kada sam krenula na nemački. Međutim, zahvaljujući izvanrednom timu profesora na čelu sa koordinatorkom za nemački jezik Marom, uspela sam da bez problema da sve položim iz prvog puta. Jezik je veoma zanimljiv i gramatika je dosta laka, jer je sve po pravilima koja treba savladati. Slagala bih te kada bi rekla da nije zahtevalo odricanje, ali uz dobru organizaciju i podršku porodice sve je lakše. Ako sam ja kao sada smenska sestra sa 46 godina života uspela da dam sve iz prvog puta, mogu sigurno i ostali. Ekipa polaznika je bila izvrsna, super smo se slagali, pomagali se. Moj partner za usmeni ispit je bio Stefan koji ima 21 godinu. Mladost i iskustvo su odličan spoj za postizanje izvrsnih rezultata.

Posle 25 godina staža stigao je Urkunde i bez dana Visoke škole. Da li ste se tome nadali?

Kada sam ulazila u projekat nije mi bilo bitno da li ću biti direktno nostrifikovana ili ne. Moj cilj je bio da usavršim nemački jezik kako bih svoj posao mogla da obavljam na najbolji mogući način. Za to dugujem zahvalnost koordinatorki centra Ani Tanović, koordinatorki jezika Mari, kao i celom timu profesora nemačkog jezika iz Novog Sada. Dok sam čekala odgovor, išla sam na struku i mogla sam kvalitetno da uporedim šta rade Nemci drugačije od nas. Celokupan tim zdravstvene nege u novosadskom trening centru je izvanredan i drago mi je da sam i posle 25 godina nešto novo naučila iz svoje profesije. Urkunde je stigao, jer su Nemci vrednovali celokupan moj staž, što je dokazalo da je direktna nostrifikacija moguća i bez Visoke škole.

I recite nam za kraj kog ste poslodavca dobili i kakvi su Vaši dalji planovi?

Oduvek sam želela da radim u pokrajini Bayern, što zbog blizine Novom Sadu, što zbog razvijenosti regije. Uz sav svoj klinički staž očekivano sam dobila kliniku i to Medical Park St.Hubertus u mestu Tagern See. Poslodavac mi je izašao u susret, jer sam tražila manje mesto i pokrajinu Bayern. Uz DEKRA projekat čim stigne Urkunde ide se za maximalno 5 nedelja. Zato dok čekam Urkunde želim da što više uživam sa svojim suprugom Savom, jer ćemo se uskoro razdvojiti kada odem u Nemačku dok ne spojim porodicu. I za kraj bih iskoristila priliku da pozovem sve Novosađane da uz DEKRA projekat obezbede sebi bolju budućnost.

Želiš li da kreneš Suzaninim koracima? Lako je, za početak klikni NA OVAJ LINK

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top