skip to Main Content

Iskustvo nakon godinu dana rada u Mannheimu, medicinski tehničar Jan Kiselja

Jan Kiselja, medicinski tehničar iz Novog Sada, prenosi svoje iskustvo. Osvrt na projekat nakon godinu dana života i rada u Nemačkoj.

Ime: Jan Kiselja (25 god.)
Mesto: Mannheim
Poslodavac: Diakonissenkrankenhaus
Radno mesto: Medicinski tehničar, Intenzivna nega

Pa hajde da krenemo od početka…

Počeo bih od toga kako sam ja uopšte dospeo u celu ovu priču. Za projekat sam čuo od kolega koji su i sami bili deo istog. I tako, radeći sa njima, čuo sam ih kako međusobno pričaju na nemačkom jeziku, rade zajedno domaći, propituju jedni druge reči itd. Učinilo mi se skroz zanimljivo i ludo, pa sam odlučio da i ja krenem sa učenjem nemačkog jezika. Raspitivao sam se naravno prvo kod njih kakva su njihova iskustva i utisci, pa na internetu,… Naravno, bio sam u početku nepoverljiv i sumnjao sam u sve ono što se obećavalo na početku projekta.

Ali, pošto nisam imao šta da izgubim, odlučio sam da uplovim u sve ovo. I nisam se pokajao. Da napomenem da je moje znanje nemačkog jezika bilo 0% i da sam bio pri stavu da nikad neću učiti nemački, a kamoli da se preselim u Nemačku. A evo me sad posle položenog B2 nemačkog, položenog nostrifikacionog ispista i posle provedenih godinu dana kod poslodavca, pišem svoje iskustvo.

Sam projekat, kao takav, je naporan, traje najmanje godinu i po dana i zahteva puno odricanja i mislim da to svi treba da znaju. Jer nije lako svaki dan izdvojiti 3 sata samo na učenje jezika. Pogotovo ako ste udati/oženjeni, imate decu, radite, putujete do posla i do mesta gde se organizuje nastava,… Na moju sreću, od svega navedenog, ja nisam samo roditelj (i nemam decu) ??. Ako ste spremni  na sve to, imate moju podršku! ??

Velika je pogodnost što je nastava organizovana u tri smene (prepodne, popodne i uveče) tako da svako može da uskladi svoje obaveze i dođe na nastavu.

Naravno i profesori su fleksibilni i imaju razumevanja ako izostanete par puta. Ali samo par puta!!! Jer nastava teče takvim tempom da se lako može desiti da zaostajete sa gradivom. Zato su tu i dopunski časovi ?. Što se tiče same nastave organizovano je tako da za ta 3 sata prođete čitanje, pisanje, slušanje i konverzaciju. I naravno na kraju dobijete još i domaći zadatak ???‍♂️. iskustvo

Kada sve to lepo savladate, dolazi polaganje nivoa: A1, A2, B1, B2. U toku kursa javljaju se i prvi poslodavci sa svojim prezentacijama. I vi sami birate kod koga ćete da idete (da radite). Klinika, starački dom, odeljenje, pokrajina, grad,… Kada odaberete sebi poslodavca vaši koordinatori šalju vaš CV vašem (nadamo se) budućem poslodavcu. Na osnovu CV-a i poslodavac proveri da li ste pogodni za njega.

Ako jeste, negde na kraju A2 i početkom B1 nivoa zakazuje se razgovor sa poslodavcem u Beogradu, za šta se organizuju posebni dodatni časovi. Nastavnici vas pripremaju za razgovor, uz simulaciju samog razgovora (sa mogućim pitanjima koje poslodavci najčešće pitaju). Tu vas pitaju osnovne stvari, da se prestavite, kako i zašto ste se odlučili da radite u Nemačkoj, (da ne dužim, jer može posebni članak da se napiše samo o tome). iskustvo

Ali ne treba da imate nikakav strah, oni vrlo dobro znaju koliko vredi sestra/tehničar iz Srbije ?.

Ja sam isti dan, nakon razgovora, saznao da sam primljen. I to mi je dalo dodatni motiv i vetar u leđa jer sam tada shvatio da ništa nije bilo uzalud i da sam u stvari napravio pametan potez, ušavši u projekat.

Nakon ove “faze” sledi B2 nivo gde se uče medicinski pojmovi, fraze koje ja i dan danas koristim u primopredajama smene,u pasnju izveštaja, upoznaje se sa nemačkim načinom rada i što je najbitnije nemačkim načinom razmišljanja i shvatanja medicine/nege koji je totalno različit nego u Srbiji.

Praktični deo nastave se odvija u posebnom kabinetu, vežba se na lutkama, po nemačkim standardima, čitaj: onako kako ćeš raditi kod poslodavca u Nemačkoj.

To je ujedno i priprema za polaganje nostrifikacionog ispita, koja se odigrava kroz konkretne slučajeve, sa dijagnozama i pratećim tegobama koje pacijent ima. Tako vas navode da razmišljate kako se pravilno postaviti prema pacijentu, kako postaviti prioritete, šta prvo uraditi, a šta poslednje,… Uglavnom na ispit idete “full” spremni ?. A da ne kažem odlazite i sa iskustvima ostalih ljudi koji su prošli kroz sve ovo i podelili sa vama svoja iskustva a koji nisu imali koga da pitaju kako to sve izgleda, na šta treba obratiti pažnju.

Očekivanja vs realnost i rad kod poslodavca

Što se mene konkretno tiče, sve što mi je bilo obećano na razgovoru to je i ispunjeno. Dobio sam stan (opremljen od nameštaja do bele tehnike). Prva tri meseca je sve troškove za stan preuzeo poslodovac, stan je na 20 min pešice od posla. Plata i više nego dovoljna da sebi priuštim šta želim, da pošaljem roditeljima i još da mi ostane da uštedim. Trinaesta plata se naravno podrazumeva.

Kolektiv/kolege su takodje fenomenalni, puni razumevanja. Nije problem ako nešto ne razumem ponoviće i sto puta ako treba sve dok ne shvatim šta su hteli da kažu. 

Hoću još da napomenem da niste tamo samo tako bačeni da se snalazite, nego vam dodele kolegu koji je zadužen za vasOn vam pokazuje sve u vezi sa poslom na vašem odeljenju. Kako se šta radi, gde se šta nalazi i sa njim radite dok ne steknete potrebno iskustvo i poverenje ostalih da biste sve poslove obavljali sami.

Generalno nakon svega, mogu da kažem da sam prezadovoljan onim što mi je pruženo i obećano. I na kraju sve zavisi od vas, od vašeg truda i rada i vašeg zalaganja.

Ovaj članak ? bih završio nemačkom poslovicom, koja je meni služila kao motiv i podsticaj:

Zum Erfolg gibt es keinen Lift, mann muss die Treppe benutzen”.

Po mom mišljenju nema boljeg projekta za medicinare, gde osim jezika, dobijate i stručno usavršavanje i sigurnog poslodavca.

Iskustva ostalih medicinskih sestara/tehničara u okviru projekta Ekspertska migracija pročitajte klikom OVDE.

 

This Post Has 2 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top