skip to Main Content

Iskustvo Željka Vasiljevića – saveti za spajanje porodice i uspešnu integraciju u nemačko društvo

Željko Vasiljević zaposlen je kao medicinski tehničar vankliničke intenzivne nege u Tibingenu na 50km od Štutgarta. Žejko nam otkriva svoja zapažanja u vezi sa projektom Ekspertska migracija i daje svoje savete za uspešno spajanje porodice.

Željko, polaznik si prve grupe projekta Ekspertska migracija, koja je počela sa radom novembra 2014. godine. Kakva su tvoja sećanja i impresije vezane za projekat?

Iskren da budem ponosan sam pristupio DEKRA projektu i veoma sam zadovoljan celokupnom organizacijom i implementacijom projekta. Kada sam video oglas za DEKRA projekat te 2014. godine, iskreno rečeno, nisam bio siguran da nije u pitanju još jedna od mnogih prevara na internetu. Sve je zvučalo previše dobro da bi bilo istinito. Besplatni časovi i treninzi, poslodavac koji te čeka u Nemačkoj… Ali čim smo krenuli i imali prvo upoznavanje sa svojim poslodavcima shvatio sam da sam na pravom mestu. Januara 2016. godine sam otišao za Nemačku i od tada do današnjeg dana nisam promenio poslodavca. Sa drugom iz grupe, Antić Aleksandrom, otišao sam u Bublingen i tamo živim i dan danas. I Aleksandar i ja smo spojili porodice i ne živimo više zajedno, ali se i dalje rado družimo.

Da li je bilo baš sve tako savršeno ili je bilo i ponekih problema u celokupnom projektu?

Vidi, ispalo bi da lažem kada bih rekao da tokom samog projekta nije bilo nikakvih problema. Zakoči negde tu i tamo, ali sve to dođe na svoje mesto. Pa, mi smo ona čuvena grupa koja je odmah aplicirala za radne vize u Ambasadi Nemačke, a neki od nas su čekali 6 meseci na odobrenje iste. Ali stvarno kada se sve to pogleda sa ove vremenske distance vidiš da si uradio pravu stvar.

Reci nam nešto kratko o poslu koji obavljaš i koliko se to razlikuje od posla u Srbiji.

U Srbiji sam isto radio na intenzivnoj nezi, ali je to bila klinička intenzivna neurološka nega. Dnevne smene bile su po 6h, a noćna 12h i nisam imao puno slobodnih dana. U Nemačkoj radim svaku smenu od 12h i imam dosta slobodnih dana koje provodim rado sa porodicom. Intenziva leži mom karakteru, mada mislim da svako može da nađe poslodavca koji mu odgovara, zato što DEKRA ima baš veliku ponudu.

Pozvali smo te da nam najviše kažeš nešto o spajanju porodice. To najviše zanima medicinare koji su se odlučili da odu u Nemačku, a u Srbiji ostavljaju svoje porodice. Možeš li nam kroz svoje iskustvo dati par saveta?

Slažem se sa tobom da nam je to svima donekle bila najveća bojazan. Za spajanje porodice je najvažnije da što pre nađete stan koji će biti dovoljno veliki za vašu porodicu da biste mogli da podnesete zahtev da istu spojite. Potrebno je da svaki član porodice ima 12 metara kvadratnih. Takođe je važno da plata podmiri troškove stana i da ostane dovoljno sredstava za ćlanove porodice. Ono što je karakteristično je da ljudi koji imaju kućne ljubimce malo teže nađu stan. Ipak, moj gazda nije to postavljao kao uslov, ali svakako se dešava da neki ne dozvoljavaju kućne ljubimce. U većim gradovima i južnije je teže naći stan, pa se možda malo oduži spajanje porodice. Opet, sve je stvar sreće. Svakako severnije i u manjim mestima imate veće šanse. U suštini dužina spajanja zavisi najviše od ambasade i termina. Kada rešite sve što je do vas u Nemačkoj, ali maksimum za 3, eventualno 4 nedelje nakon termina u ambasadi porodica može doći u Nemačku. Sa mnom su sada moja supruga Nataša i sinovi Veljko (3,5 godine) i Kolja (20 meseci). Tek kada su oni došli kod mene bio sam 100% siguran da sam doneo pravu odluku.

I kada porodica dođe konačno, šta dalje? Da li su tvoja deca u vrtiću i šta je sa suprugom?

Moja supruga je sada na integracionom kursu i svaki dan ide po 4h na jezik. To plaćamo 195 eura mesečno. Krenula je od A2.1 nivoa i svaki nivo traje mesec dana ovim tempom. Naravno, supruge koje su u radnom odnosu idu i ređe, sve zavisi. Mi sa mojom platom možemo da živimo da supruga ne mora raditi, te se ona odlučila na ovaj tempo. Veljko ide u obdanište, pošto već pomalo govori nemački. Oko 3 meseca je trebalo da dobije mesto u obdaništu. Za decu ispod 3 godine je malo teže dobiti mesto. Nemci praktikuju da čim žena zatrudni odmah se prijave za obdanište, te je i to jedan savet koji dajem polaznicima projekta.

I za kraj- koliko je Nemačka ispunila vaša očekivanja?

Mi smo veoma zadovoljni. Supruga na kursu ima drugaricu Vedranu iz Srbije, te zajedno uče nemački jezik. Družimo se sa porodicom mog bivšeg cimera, a upoznali smo još par porodica sa kojima se povremeno viđamo. Svima koji žele da obezbede sebi i porodici bolji život savetujem da dođu u Nemačku. Uz DEKRA projekat Ekspertska migracija će naučiti dobro nemački jezik i pripremiti se za polaganje nostrifikacionog ispita u Nemačkoj. Naći će poslodavca koji odgovara njihovim željama i uspešno se integrisati u nemačko društvo. A ako ste u blizini Štutgarta, javite se da popijemo kaficu. :)

This Post Has 21 Comments

 1. Molim Vas recite mi da li postoji radno mesto medicinskog tehničara koje nije vezano za 8-12h stajanja,već se moze I sedeti malo I stajati pri obavljanju posla.
  Unapred hvala na odgovoru.

  1. Poštovani Milane,
   Uglavnom poslovi u domovima za negu starih su malo relaksiraniji i atmosfera je više porodična.
   Pozdrav

 2. Da li pomazete ljudima oko zaposljavanja u Svajcarskoj? Imam EU pasos ali moj decko ga nema. Da li postoji ikakva mogucnost da i on podje sa mnom? Naravno vencali bi se jer je to verovatno jedan od uslova … Koliko moramo biti u braku da bi mogao sa monom u Svajcarsku? Unapred hvala na odgovoru.

  1. Zdravo, Lela.
   U okviru projekta Ekspertska migracija radimo samo pripremu med. sestara i posredovanje u zapošljavanju u Nemačkoj.
   Ne vršimo posredovanje sa drugim zemaljama.
   Pozdrav

 3. Cao hteo sam da vas pitam koliko treba da imas platu u nemacku da bi doneo porodicu zenu sa troje dece hvala

  1. Dobar dan, Dejane.
   Iznos plate koji je potreban za spajanje porodice nije svuda isti. Potrebno je da imate stan odgovarajuće kvadrature za petočlanu porodicu, kao i dovoljan iznos novca za svakog člana porodice. Cene stanova dosta variraju, u većim gradovima su skuplji. Tako da je i to potrebno imati u vidu prilikom odabira poslodavca i mesta rada.
   Pozdrav

 4. Postovanje!
  Kako dovesti kod sebe majku! Stan i hrana su obezbedjeni! U Srbiji zivi sama skoro nepokretna!
  Ima tamo penziju! Ja ovamo zivim! Ocajna kcerka

 5. Postovani, kakve su sanse medicinske sestre sa 60 godina za zaposljavanje u nemackoj bez nostrifikovanja diplome.
  Da li je za rad u domu dovoljan A2 nivo znanja. Radi se o izvrsnom radniku

  .

  1. Poštovana,
   Nemački poslodavci preko projekta Ekspertska migracija traže samo medicinske sestre sa nostrifikovanom diplomom i nivoom jezika B2.
   Pozdrav

  1. Zdravo.
   Svakako je potrebno najpre porodično dogovoriti sve u vezi sa odlaskom u Nemačku pre zakazivanja termina za spajanje porodice. To je stvar koju je potrebno porodično rešiti.
   Pozdrav

 6. Postovani,
  Supruga radi u Nemackoj,posle pronalazenja stana zelimo da apliciramo za termin za spajanje porodice.
  interesuje me ko podnosi termin za spajanje porodice? Supruga ili ja koji treba da idem kod nje?
  Srdacan pozdrav

 7. Postovani interesuje me spajanje porodice imam radne i boravisne papire supruga i 4 male cerke cekaju termin u bg vec godinu dana suprugi mi termin za porodjaj sredi om septembra a imam kucu za stanovanje od poznanika koji ce mi ustupiti sa mesecnom rentom.dali mozete da mi pomognete sta da radim po tom pitanju

 8. Postovani htela bih da vas pitam za spajanje porodice.Moj suprug ima ofental a ja funcionbesajt pa bi hteli da uvedemo decu ovde da zive sa nama.Molim vas odgovorite .

  1. Poštovana Majo,
   Sve aktuelne informacije o spajanju porodice možete naći na sajtu nemačke ambasade klikom OVDE
   Pozdrav

 9. Suprug u Nemačkoj ima osnovnu platu 1.600 eur plus dnevnice (ukupno oko 2.500 eur). Vozač je šlepera. Koja plata se gleda za spajanje porodice? Da li je plata od 1.600 eur dovoljna da na spajanje dođemo deca (oboje više od 10 god) i ja. Stan još uvek nismo pronašli, suprug trenutno živi u stanu firme

  1. Poštovana,
   Da biste radili spajanje porodice suprug mora imati stan odgovarajuće kvadrature za sve članove koji dolaze. Nakon toga možete proveriti koliki iznos plate ostaje i da li je dovoljan. Sve informacije o spajanju porodice možete naći na sajtu nemačke ambasade u Beogradu. https://belgrad.diplo.de/rs-sr
   Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top