skip to Main Content

Kako izgleda polaganje nostrifikacionog ispita? – lako sa DEKRA-om

Kandidati (uglavnom mlađe generacije) kada uđu u projekat Ekspertska migracija ne znaju baš šta zapravo znači polaganje nostrifikacionog ispita u Nemačkoj.

Polaganje nostrifikacionog ispita, ili kako ga nazivamo „FKP“, skraćeno od nemačke reči Fachkenntnisprüfung (retki u startu izgovore u jednom dahu) mnogima je nepoznanica. Zato Ivan Kovačević, koordinator centra u Kragujevcu, daje sve informacije.

Petak, 14.12.2018. godine, sa nestrpljenjem očekujemo rezultate sa poslednjeg nostrifikacionog ispita u Nemačkoj za ovu godinu.

Uigrani tim saradnika uspešno privodi kraju i planiranje za narednu godinu i nove kandidate.

Kada počinju pripreme za polaganje nostrifikacionog ispita?

Priprema kandidata za polaganje nostrifikacionog ispita počinje kada kandidati završe sa predavanjima nemačkog jezika B2 Pflege po TELC-u.

Nakon što sa obučenim i iskusnim profesorima struke završe sa predavanjima i vežbama u našim modernim (po nemačkim standardima opremljenim) trening centrima, prijavljuju se za neki od unapred poznatih termina za polaganje. DEKRA obezbeđuje grupne termine za kandidate iz Srbije.

 • Prvi uslov – znanje!
 • Drugi uslov – dokaz da je započet proces nostrifikacije, tj. Wahlbrief u rukama.

Spisak prijavljenih kandidata iz svih centara iz Srbije šalje se našim kolegama za Nemačku. Kada se popune kapaciteti, poslednje pripreme pred odlazak mogu da počnu.

Kako izgleda sam ispit?

Ispitna nedelja uvek počinje ponedeljkom, tako da letove uglavnom rezervišemo za subotu ili nedelju. Na taj način kandidati stižu na vreme i nakon odmora od puta spremno izlaze na ispit. Ispit se sastoji iz praktičnog i teorijskog dela. Terorijski deo obuhvata:

 1. Teoriju nege
 2. Teoriju bolesti
 3. Psihologiju

U prva četiri dana, kandidati polažu praktični deo ispita.  Kandidati imaju slučaj, opšti plan sa medikacijom, vitalnim funkcijama i drugim relevantnim podacima. Na osnovu ovih podataka, kandidat u toku 60 minuta pravi plan nege. U narednih sat i po vremena zbrinjava „pacijenta“ po planu nege. Bitno je naglasiti da se praktični deo radi sa ljudima, glumcima, koje škola obezbeđuje. Nakon toga, sa profesorima, sledi analiza urađenog.

Poslednjeg (petog) dana sledi, za sve kandidate, polaganje teorijskog dela. Kandidati se redom smenjuju u tri učionice. Ispit traje po 20 minuta, a polažu: teoriju nege, teoriju bolesti sa farmakologijom i psihologiju.

Nakon obavljenog ispita, profesori saopštavaju kandidatima rezultate. Naravno, sledi neizbežno fotografisanje sa potvrdama o položenom ispitu u rukama. :)

Po završetku nostrifikacionog ispita kandidati imaju slobodan ostatak dana. Slobodno vreme obično se koristi za druženje (o čemu svedoče brojne fotografije koje nam šalju). Subotom kreću povratnim letom nazad za Srbiju.

Šta nakon ispita?

Sledeći korak je izdavanje Urkundea (dokaz o položenoj nostrifikaciji) koji u Srbiju stiže kroz par nedelja. Urkunde dodatno ubrzava proces dobijanja vize. Naši kandidati su jedini koji na termin za vizu u nemačku ambasadu odlaze sa Urkunde-om u rukama. Sledi lepa budućnost u profesiji za koju su se školovali koja će ih zadovoljne uvek vraćati u Srbiju.

Napominjem da je projekat Ekspertska migracija jedinstven je po tome što se od prvog radnog dana radi sa Urkunde-om. Na prvi pogled sve ovo izgleda možda teže i duže od drugih opcija odlaska u Nemačku. Ali verujte mi, najveću prednost ovog projekta svi shvate tek kada u Nemačkoj na svojim radnim mestima upoznaju druge ljude koji su došli da rade kao „Helfer“ i koji tek tamo moraju da završavaju ceo proces oko nostrifikacije diplome.

O tome više u narednim člancima.

Koje pogodnosti kandidati u projektu Ekspertska migracija imaju?

Mogućnost beskamatnog kreditiranja kandidata (koji se vraća u ratama tek kada počnu da rade u Nemačkoj) za avionsku kartu, smeštaj, polaganje ispita. Neizostavna je uvek dostupna podrška iz DEKRA-e, od dočeka na aerodromu od strane naših kolega, smeštaja u hotel i pratnje do škole. Ovo je samo još jedan segment poslovanja i profesionalnog odnosa po čemu se naš projekat svrstava u jedan od najuspešnijih projekata ovog tipa u regionu.

Jer, kandidati za nas nisu samo statistika, već stručno medicinsko osoblje. Iskustvo nije obavezno za uključivanje u ovaj projekat. Za znanje i pripremu kandidata odgovornost preuzimaju brojni profesori, koordinatori, menadžeri projekta. A, kada je reč i o statistici, naša je sjajna. Samo u ovoj godini, na nostrifikacioni ispit smo poslali 256 kandidata, od kojih je preko 80% položilo iz prvog puta!

Osim znanja, logističke podrške i organizovanog prevoza, kandidatima koji idu u Nemačku na sedmodnevno polaganje nostrifikacionog ispita, obavezno je i sedmodnevno putno osiguranje, koje mogu uplatiti u nekoj od banaka ili osiguravajućih kuća. Jer i mi smo uvek On the safe side.

I, da – sigurno vas zanima kako je prošla kandidatkinja sa početka teksta. Položila je! :)
Sa srećom u Novu 2019. godinu!

This Post Has 2 Comments

 1. Poštovani. Sve pohvale za vaš rad. Ali dozvolite informaciju . Možda ste i vi čuli za direktnu nostrifikaciju . Bez ispita . U Hessenu nije retko ali se dešavalo i u drugim pokrajinama. Potrebno je ili jako poželjno više decenija iskustva. I naravno sprahesertifikat odgovarajući svakako sa prevedenim i overenim dokumentima. Diploma , svjedočanstva ,uvjerenja it’d. Ponekad je poželjno i dvojno državljanstvo. Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani Roberte,
   Svakako direktna nostrifikacija je moguća ukoliko se poseduje odgovarajuće obrazovanje (npr. srednja i visoka škola) i radno iskustvo u struci. Možete pročitati iskustvo naše kandidatkinje na ovom linku. Uskoro ćemo ih objaviti još.
   Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top