skip to Main Content

Može li samohrani roditelj bez poteškoća da ode u Nemačku kao nostrifikovana sestra?

Jasmina Radovanović, medicinska sestra iz Kragujevca, prošla je DEKRA projekat od A1 nemačkog jezika do položene nostrifikacije. Tridesetpetogodišnja samohrana majka je ušla u projekat da svojim ćerkicama, Mioni (6) i Željki (11) obezbedi bolji život i sigurnu budućnost. Ona će nam otkriti šta se sve izdešavalo za dve godine otkako je u projektu i kakve su njene impresije.

Draga Jasmina, Vi ste kao samohrani roditelj odlučili da se priključite DEKRA projektu koji zahteva svaki dan 3h učenja nemačkog jezika. Kako ste uspeli sve da postignete i da li ste se u nekom trenutku pokajali?

Iskrena da budem, u životu sam donosila puno pogrešnih odluka, koje su mi se obijale o glavu, ali ova je prava. Kada bih se vratila u period aprila 2017. godine uradila bih istu stvar. Tada sam bila sveže razvedena  i jedina sam se brinula o svojoj deci. Shvatila sam da samohrani roditelji u Srbiji vrlo teško mogu da obezbede deci sve što im treba i odlučila sam da se borim. Moja deca su bila moja najveća motivacija i za njih bih podnela svaku žrtvu. Na nemački sam išla svako jutro od 8 do pola 12 kod profesorke Tijane Ćirić, radila popodne ili noću i decu viđala samo vikendom. Da nije bilo mojih roditelja i njihove apsolutne podrške, ne bih ovo sama iznela. Profesorka Tijana je imala razumevanja kad dođem iz noćne smene slomljena i bodrila me da istrajem do kraja. Učila sam uveče posle 22h kad uspavam decu. Kada se setim kako sam ih posmatrala dok spavaju bezbrižne, tada sam dobijala snagu. I verujem da će se vrlo brzo sve ovo isplatiti.

Da li ste imali podršku i od kolega sa posla, kako su oni reagovali na Vašu odluku da idete u Nemačku?

Kolege sa posla su mi izašle u susret i omogućili da radnim danima ne radim prve smene kako bih svako jutro išla na nemački. Ujutru se najbolje pamti, a ja zaista kući nisam imala mnogo vremena za učenje. Jedino uveče kad uspavam decu dok i ja ne zaspim. A moram priznati da sam veoma često zaspala sa knjigom. Inače radim 10 godina kao viši radiološki tehničar na Odeljenju radiološke dijagnostike Kliničkog centra Kragujevac.

Iako ste viši radiološki tehničar, odlučili ste se da idete sa srednjom medicinskom školom opšteg smera. Imate li uopšte iskustva u nezi pacijenata?

Niste prvi koji se iščuđavate. Iskrena da budem mnogi su me pitali zašto pored desetogodišnjeg iskustva nisam pokušala da nostrifikujem diplomu Visoke škole. Moji argumenti su ubeđujući. Niko kao DEKRA ne nudi besplatnu obuku nemačkog jezika od nule do B2 Pflege diplome. A povrh svega odlična je paleta poslodavaca i neizostavno nude apsolutnu podršku oko svega sa ambasadom. Dok drugi ljudi po grupama pitaju dokle su stigli sa terminima, ja sam svoj termin dobila 7 dana nakon registracije. Sve je lakše uz Urkunde, a dobila sam ga uz odličnu pripremu nostrifikacionog ispita u Trening centru u Kragujevcu. Nisam imala iskustva u nezi pacijenata, ali ipak sam sve naučila.

Da li je bilo poteškoća u učenju i polaganju ili je sve išlo, što bi se reklo, kao od šale?

Ništa ne pada sa neba i taj ko kaže da je prošao na sreću mnogo toga vas laže. Da se uči mora, ali i svakodnevno učenje jezika po 3h garantuje rezultate. Mnoge moje kolege koje su učile 3 puta po sat i po u privatnim školama i da danas ne mogu opušteno da pričaju. A ja mnogo pričam i na srpskom, a sad i na nemačkom, haha. Sve sam dala iz prvog puta, što se jezika tiče, jer mi se jezik dopada. Rado sam učila i uspeh nije izostao. Nostrifikacija me je malo psihički slomila, jer sam je prvi put pala. Položila sam praksu, teoriju bolesti i psihologiju, ali sam pala teoriju nege. Najveći problem je što sam ja do sada pacijenta posmatrala rentgen očima, a sada sam morala da promenim pristup. Ali posle mesec i po dana sam izašla opet na taj deo i položila ga sa pohvalom. Bože moj, neki su padala i jezik po 2-3 puta, pa ih eto sad u Nemačkoj. Znanje mora da se ima, projekat jeste zahtevan, ali benefiti su nenadmašivi.

I kog ste poslodavca dobili? Da li je to bilo ono što želite ili niste mogli da birate mnogo, jer ste imali samo radiološkog iskustva?

Da se bira uvek može. Glavno je znanje jezika koje DEKRA obezbeđuje, a iskustvo je samo jedan plus. Ja sam uvek više volela da budem medicinska sestra, a ne rentgen tehničar. To sam upisala, jer sam znala da ću lakše naći posao, ali medicina i nega su moja velika ljubav. Potpisala sam ugovor za PGS, u pitanju je pokrajina BW i ostvarula sam svoj san konačno. Termin za vizu mi je 9. aprila, u maju vam šaljem slike iz Nemačke.

Ukoliko želiš da, kao i Jasmina, budeš spremna za odlazak u Nemačku, prijavi se na linku ispod

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top