skip to Main Content

Najteža prepreka je jezik – Marija Pejanović, medicinska sestra iz Nürnberga

Kandidati projekta Ekspertska migracija imaju mogućnost izbora poslodavca i mesta rada u Nemačkoj. Trenutno sarađujemo sa više od 115 različitih poslodavaca iz svih pokrajina u Nemačkoj.

Marija Pejanović, medicinska sestra iz Novog Sada, izbrala je poslodavca, kliniku iz Nürnberg-a. Počela je sa radom u februaru 2021. godine. Kako su izgledali prvi dani, koji su izazovi sa kojima se susretala i kako sada gleda na to, pročitajte u nastavku.

Marija Pejanović i njeno iskustvo:

Početak na poslu mi je jako teško pao, kao i svim mojim kolegama. Osam sati slušanja stranog jezika, ne poznajem kolege dobro, ne znam kako stvari funkcionišu na odeljenju… Nakog nekog vremena neke stvari sam nesvesno shvatila, kolege bolje upoznala i njihov način rada na odeljenju.

Radim na odeljenju neurohirurgije.

Odeljenje je veliko, zahteva veliku odgovornost. Smene umeju da budu naporne, ali se sve to generalno isplati. Klinika je prelepa, imaju dovoljno i previše sredstava za lečenje pacijenata i sve je dobro organizovano.

Najteža prepreka je jezik, ali je za početak potrebno puno strpljenja i dobre volje. Svaki početak je težak. Kolege su profesionalne, pokazuju dobru volju da pomognu, ali isto tako očekuju od nas puno truda i ulaganja.

Grad je prelep. Međutim zbog trenutne situacije ovde nista ne radi, ali postoje brojni parkovi i šetališta gde se može slobodno vreme provesti. Trenutno stanujem sa cimerkom koja je iz Kragujevca i jako se lepo slažemo. Puno pozdrava! ?

Više o iskustvima kandidata projekta Ekspertska migracija pročitaj na OVOM LINKU.

Koliko znate o Nürnbergu?

Grad se nalazi u pokrajini Bavaria i drugi je grad po veličini u toj pokrajini, nakon Münchena. Ima oko 520.000 stanovnika i pruža razne mogućnosti za obrazovanje, rad i korišćenje slobodnog vremena.

Pored glavnih atrakcija Carskog zamka, crkve Svetog Lorenca, postoji 54 različita muzeja umetnosti, kulture, istorije, nauke i tehnologije. Ovde možete naći najstariji globus na svetu (izgrađen 1492. godine), 500 godina staru Madonu i nemačku umetnost iz doba renesanse.

Nürnberg ima više parkova i zelenih površina, kao i unutrašnje aktivnosti kao što su kuglanje, penjanje na stene, sobe za bekstvo, trke u kolicima i mini golf, pozorišta i bioskope, bazene i termalne banje. U blizini se nalazi i šest zabavnih parkova.

Nürnberg je poznat po Nürnberg Bratwurst, koji je kraći i tanji od ostalih bratwurst kobasica. Još jedan nirnberški specijalitet je Nürnberg Lebkuchen, vrsta medenjaka koja se jede uglavnom oko Božića.

Prati nas i na društvenim mrežama facebook i instagram.

Želiš li da živiš i radiš u Nemačkoj sa priznatom diplomom medicinske sestre/tehničara?
Prijavi se i naši koordinatori će te uskoro kontaktirati

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top