skip to Main Content

“Nemci vole svestrane radnike, koji pored medicine znaju još što šta da rade”

Vrlo često kada idete na razgovor sa nemačkim poslodavcem raspitujete se šta je to što Nemci vole i šta je za njih ogroman plus.

Psiholozi kažu da je crvena kosulja ili džemper odličan pogodak. Sociolozi smatraju da je čvrst stisak pri obaveznom rukovanju plus za prvi utisak. Moderni kolumnisti ističu osmeh i otvoren stav kao obavezan i tako u krug. Ali ono što je prava istina je da je najvažnije da budete ono što jeste i kao takvi nekome ćete se sigurno dopasti. Svaka osoba je individua za sebe i trebalo bi da ima svoj lični pečat.

Jugoslav Milošević, medicinski tehničar iz Niša, apsolvent fizičke kulture i otac trojice sinova otkriće nam šta je ono što je oduševilo Nemce kada je on u pitanju.

Jugoslave, Vaš CV deluje veoma zanimljivo. Podelite sa našim čitaocima zanimljive detalje iz svog životopisa.

Moj život je zanimljiv iz razloga što sam se uvek trudio da radim ono što želim. Disao sam punim plućima i sve u životu probao i ni za čim u životu se ne kajem. Davne 1988. godine sam završio srednju medicinsku i posle toga upisao Fakultet za fizičku kulturu. Fakultet nažalost nisam završio. Dobio sam šansu da odem u Nemačku da zaradim neke pare i prihvatio sam. Nisam želeo da roditeljima budem na teretu, a još u mladosti sam pokazivao afinitete ka Nemačkoj. Radio sam u TNT firmi na traci za kasiranje paketa. Nažalost nisam uspeo da tada trajno ostanem tamo. Vratio sam se čim mi je istekao boravak koji nisam uspeo da produžim.

I šta je bilo dalje? Da li ste pokušali da se vratite u Nemačku ubrzo potom?

Znaš kako, to je bilo davne 1999. godine kada je u našoj zemlji bilo bombardovanje i nije bilo moguće da se vratim. Ja sam tada iz Niša otišao na selo i do 2006. godine sam se bavio poljoprivrednom i uzgajao sam višnje. Tada sam naučio sve oko životinja, da muzem krave, hranim prasiće koji ne mogu da se hrane majčinim mlekom, da obrađujem zemlju i sve ostalo. Bio sam pravi gospodin seljak, što kažu naši ljudi. Zarađivao sam pristojno za sebe i svoju porodicu i što je najvažnije bio sam srećan. Već 2006. godine postao sam preduzetnik i u svojoj firmi se bavio proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda.

I otkud posle svega želja za medicinom i Nemačkom? Većina Srba bi dala sve da budu preduzetnici.

Glavni pokretač svih promena u mom životu je moja porodica. Moja supruga Jelena i 3 zlatna sina: Nemanja (18), Lazar (17) i Aleksa (7) su moja ideja vodilja u životu. Želim da svojim sinovima obezbedim bolji život, da ne rade sve i svašta, već da mogu da se obrazuju u uređenoj zemlji i budu srećni. Zahvaljujući DEKRA-i sam tu gde jesam. Počeo sam da učim nemački od početka, jer to što sam znao dok sam živeo tamo se brzo zaboravilo. Položio sam B1 na Telcu iz prvog puta, B2 doduše iz drugog i sada se na časovima nege spremam za nostrifikaciju.

Kog poslodavca ste izabrali, koliko ste zadovoljni i koji biste savet dali kandidatima za kraj razgovora?

Ja se nisam zanosio da radim na klinici, jer koliko puno godina imam, a iskustva nimalo, to ne bi bilo realno. Želja mi je bila samo medicinska nega na terenu, jer mene ne drži mesto. To sigurno svako može da zaključi kad sluša moju životnu priču, hehe. Prijavio sam se za poslodavca PGS, koji imaju stacionarno i lečenje na terenu i uspeo da oduševim poslodavca. Prepoznali su moju harizmu, iskrenost, neposrednost i želju za učenjem novih stvari. Oduševilo ih je što znam mnogo toga da uradim, da popravim ogradu, radim oko struje, sa životinjama… Svidelo im se i što sam bio preduzetnik, borio se kroz život i izveo svoje dečake na pravi put. Za sve dugujem zahvalnost svojoj porodici, kolegama sa jezika, mojim profesorima Mileni, Milici, Ani, Zorici, Milošu, Tamari, Petri, profesorima nege Jasmini , Robertu , Bilji , doktoru Milošu i naravno našoj najboljoj koordinatorki Eksperske migracije iz Niša Miroslavi. A kolegama bih dao savet da veruju u sebe i ne foliraju. Iskrenost je uvek dobra taktika, jer svaka laž ispliva na videlo. I naravno hvala DEKRA projektu na besplatnoj obuci nemačkog jezika, pripremi za nostrifikaciju i pomoći oko zavrzlama oko ambasade.

Prijave su otvorene klikom na OVAJ LINK

This Post Has 2 Comments

  1. Znam da je svaki pocetak tezak i traje i traje….Radim u jednoj klinici u Nürnbergu,inace sam med.sestra i imam 50 god sa gugogodisnjim iskustvom. Ovdje sam od marta prosle gid.i u principu sam zadovoljna uslovima,ali imam pitanje i molila bih da mi neko konacno odgovori iskreno. Imam certifikat B2 i priznavanje diplome je u toku,jer moram jos polagati 6-to mjesecni pflege kurs koji sam ovdje zavrsila. Nekim mojim kolegama koji su dosli sa klinika iz svojih zemalja anerkenung nije bio problem samo im je trebao B2,a ja sam 24 god.radila u centralnom domu zdravlja u svojoj zemlji sa svim mogucim opisima poslova jedne med.sestre,sad je to problem za moj anerkenung,jer kao nisam radila njegu,a to je naravno sastavni svakodnevni dio mog posla bio i u mojoj zemlji. Trenutno cekam termin za polaganje tog pflege seminara,sve mi je ovo tragikomicno. Postoji li mogucnost da predjem na sjever Njemacke,jer mi gore planira raditi i kceka,da li bi moj proces ostao isti ili bih mogla odmah dobiti anerkenung. Ipak radim od marta prosle god ovdje na klinici i jos sam i odslusala taj pflege seminar. Molim za iskren odgovor,ako ga iko zna,bila bih mu jako zahvalna.

    1. Poštovana Aida,
      Mi smo u mogućnosti da radimo samo sa kandidatima koji su fizički u Srbiji. Nažalost, ne možemo da posredujemo u zapošljavanju sa kandidatima koji su već u Nemačkoj.
      Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top