skip to Main Content

Oduvek sam želela kliniku i dobila najveću Univerzitetsku kliniku – Uniklinik Aachen, Nemačka

Direktna nostrifikacija i zadovoljstvo kandidata poslodavcem nije strano kod nas. Svoje iskustvo deli Jasmina Ljubisavljević, medicinska sestra iz Kragujevca. Jasmina je izabrala poslodavca Uniklinik Aachen, na zapadu Nemačke.

Poučena pozitivnim iskustvom prijateljice koja je bila u IV grupi projekta Ekspertska migracija i dobila posao u Minhenu, odlučila sam da se pridružim projektu. Započela sam sa VII grupom u oktobru 2017. goodine. Na početku nisam bas bila sigurna da ću savladati jezik jer ni jednu reč nemačkog jezika nisam znala. Ali uz požrtvovanje profesora išlo je bolje nego sto sam očekivala. Nastava prilagođena polaznicima koji rade i želja profesora da nam prenesu znanje urodila je plodom. I eto…. Nešto više od godinu dana bilo je potrebno da dobijem B2 sertifikat.

U međuvremenu sam među prvima iz svoje grupe dobila poslodavca. Oduvek sam želela kliniku. I dobila sam najveću Univerzitetsku kliniku pod jednim krovom na svetu- Uniklinik Aachen.

A onda još jedno prelepo iznenađenje. U oktobru mi je stigla i direktna nostrifikacija. Ni to baš nisam očekivala jer već četrnaest godina radim u privatnoj praksi i nemam iskustva na klinici.

Presudno je bilo moje obrazovanje jer sam zavrsila strukovne studije-strukovna medicinska sestra i specijalizaciju iz kliničke prakse.

Stigao je i Urkunde i samo još par koraka deli me od ostvarenja sna: da pocčnem da radim u Uniklinik Aachen. To će se verovatno desiti uskoro.

Za Projekat Ekspertska migracija imam samo pohvale. Profesori nemačkog i instruktorke prakse ne štede ni reči ni vreme da nam prenesu znanje. A koordinatori su uvek tu da nam pomognu i razreše sve nedoumice, jer je sve ovo za nas kandidate novo.

I kada sumiram sve, sve je u mom slučaju išlo nešto lakše i brže od onoga što nam je u intervjuu obećano. Konačno se moj trud isplatio, a oni su bili tu da mi olakšaju put. Sve preporuke za Ekspertsku migraciju!

Želiš li i ti da radiš u nemčakoj klinici? DEKRA sarađuje sa više od 70 klinika, staračkih domova, rehabilitacionih centara sa teritorije cele Nemačke.

Prijavi se odmah.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top