skip to Main Content

Prvi dani u Reutlingenu – medicinski tehničar Milorad Dobrosavljević

Odluka za započinjenje života i rada u drugoj državi nije laka. Naročito u vreme pandemije. Ipak, nije neizvodljivo!

Kako izgledaju prvi radni dani u klinici, slobodni dani i generalano život u Nemačkoj tokom pandemije, prenosi nam Milorad Dobrosavljević.

Milorad je bio kandidat 9. grupe projekta Ekspertska migracija u Kragujevcu.

Nakon završene obuke nemačkog jezika nivoa B2 Pflege, stručne pripreme za polaganje nostrifikacionog ispita i rad u Nemačkoj, usledilo je apliciranje za vizu. Viza je u kratkom roku odobrena i tada kreće Miloradova priča.

Pa ovako, stigao sam 18.01.2021. godine u grad Reutlingen. Reutlingen je grad u pokrajini Baden-Wurttemberg koja zahteva obavezan karantin. Tako da sam prvih 5 dana morao ostati u stanu.

Prvi dan na poslu bio je jako uzbudljiv. Tu su nove kolege, novo radno mesto. Mogu vam reći da je uzbudljivo raditi ovde. Na pocčetku je malo sa jezikom bilo problem, jer se ovde prič Schwabisch i nije lako razumeti sta oni pričaju. Sada, nakon par meseci to izgleda drugačije. Kolege su dosta ljubazne, hoće i da ponove i objasne ako nešo nije jasno i pomognu uvek kad zatreba.

Pošto još uvek traje LOCKDOWN – što se tiče specijaliteta i hrane tu ne mogu baš nesto da se pohvalim. Restorani još uvek ne rade, ali što se piva tiče marketi su im dosta dobro snabdeveni ?

Kretanje nije vremenski ograničeno, ali mi koji živimo u ovoj pokrajini ne bi trebalo da napustamo granice Nemačke, jer se u povratku podrazumeva 10-dnevni karantin. To je loša strana korone ?

Malo bolje je to sto možemo bez ograničenja da se krećemo po Nemačkoj. Tako ja obilazim gradove, naravno sa mojim kolegama. Pre par dana bili smo i do Bodensee mogu vam reći da je predivno.

Budi deo uspešne priče, obezbedi sebi najbolje. Prijavi se i naši koordinatori će te uskoro kontaktirati

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top