skip to Main Content

Prvi nostrifikacioni ispiti od uvođenja vanrednog stanja

Od marta meseca i uvođenja vanrednog stanja dosta stvari se promenilo. Nastava nije mogla da se realizuje uživo u učionicama i kabinetima. Granice su bile zatvorene ili delimično zatvorene. Iako se nekima čini da je vreme stalo tada, projekat Ekspertska migracija aktivno je realizovan.

Kompletna nastava nemačkog jezika je organizovana online. Teorijske, stručne pripreme su takođe počele da se realizuju online. Praktične pripreme odvijaju se u kabinetima u malim grupama, u skladu sa svim preventivnim merama.

Tokom prethodnih meseci naši kandidati su se vredno pripremali i to se isplatilo u avgustu, kada su prvi kandidati počeli da odlaze na nostrifikacioni ispit.

Kako teče organizacija nostrifikacionog ispita sada?

Pre odlaska svi kandidati se testiraju na covid-19. Zašto se ovo radi? Zbog sopstvene bezbednosti, bezbednosti kolega, smanjenja rizika da se tek u Nemačkoj saznaju rezultati testa.

Kandidati iz čitave Srbije okupljaju se na aerodromu u dogovoreno vreme. Sve vreme poštuju se propisane preventivne mere: u avionu, putu, školi. U hotelu i u školi se dobijaju instrukcije kako postupati i koje mere se primenjuju.

Integracioni tim DEKRA-e u Nemačkoj stara se da boravak kandidata prođe bez problema, od dolaska na nostrifikacioni ispit, do povratka u Srbiju.

A sam nostrifikacioni ispit?

Nostrifikacioni ispit je najbrži način do priznate diplome. Ispit se polaže u Nemačkoj. Medicinske sestre i tehničari, odnosno pediajtrijske sestre i tehničari, polažu 3 teorijska dela i jedan praktični deo.

Polažu teoriju nege, teoriju bolesti, psihologiju i praktični deo. Više o nostrifikacionom ispitu pogledajte u jednom od naših prethodnih članaka.

Šta kažu kandidati nakon nostrifikacionog ispita?

Ivana Marinković, pedijatrijska sestra: “Sve je bilo stresno generalno. Ali sa velikim radom i trudom i podrškom sve se može postići. Imali smo predivnu nastavu sa profesorkom Jelom, koja je imala strpljenja za sve nas i naučila nas svemu. Mala mana svega je čekanje na ispit i praksa za naš smer. Ali i to se završilo (sa položenim ispitom). Ko čeka taj i dočeka. Na kraju smo skoro svi plakali i bili presrećni i bilo nam je nestvarno da se konačno sve završilo sa pozitivnim ishodom. Što bi rekao moj kolega “Nije kamen, već planina sa grudi mi je pala ovim položenim ispitom”. U potpunosti se slažem sa njim. Jos uvek nisam svesna da sam ovo položila ?. I konačno nakon nepune dve godine se završilo. Sada čekamo vizu. Nadamo se i tome uskoro. ?

Dalibor Radičević, medicinski tehničar: “Prezadovoljan. Smeštaj odličan, ispitivači odlični, jeste put bio naporan, ali vredelo je. ?”

Milica Jovanović, medicinska sestra: “Učenjem do znanja, a znanjem do diplome!”

Milica Mijajlović, medicinska sestra: “Ja imam samo pozitivne utiske, mada meni je i put dobro protekao s obzirom da sam se već nalazila u Nemačkoj. Želim da zahvalim svim ispitivačima, jer su bili strpljivi i razumeli naš stres i pažljivo nas slušali”

Maja Milošević, medicinska sestra: “Ja sam takođe prezadovoljna svime, smeštaj korektan i uredan, udoban put, ispitivači ljubazni i strpljivi, pratioci takođe ljubazni i od pomoći, posle ispita nam je i sunce ogrejalo tako da nije moglo bolje. ??”

Aleksandra Stanojlović, medicinska sestra: “Jako su bili prijatni ispitivači. Imali su razumevanja za sve. Prezadovoljna sam i sa smeštajem. Ali put je bio baš iscrpljujuć. Sve u svemu vredelo je. ???”

Ivana Živković, medicinska sestra: “Ja sam prezadovoljna kako smeštajem, tako i ispitivačima. Maksimalno su bili korektni, imali razumevanja za nas s obzirom da smo generalno bili svi uplašeni. Nije bilo baš sve kako smo učili, jer nije bilo nekog materijala, ali smo se sasvim dobro snašli i sa promenama. Jedino nisam zadovoljna time što smo radili test, a nisu svi mogli da vide svoje rezultate. I put je bio dosta iscrpljujuć, sva ta presedanja, ali dobro, vredelo je. ?

Ivana Miladinović, medicinska sestra: “Put do uspeha? Zaista ne postoji lift do uspeha, čovek mora stepenice koristiti…. Napokon smo stigli!!!?”

Stanković Marija, medicinska sestra: “Sve je bilo super. Mnogo lakše nego ono na šta su nas predavači spremali.”

Jovan Panić, medicinski tehničar: “Sve ukupno zadovoljan, udoban smeštaj, profesori divni ljudi puni strpljenja. Put je takođe prošao u najboljem redu i vodiči su svi bili kul. Sve pohvale.”

Stefan Mirković, medicinski tehničar: “Takodje, i ja sam zadovoljan celokupnom organizacijom, počevši od vodiča, hotela, pa sve do ispitivača. Ukratko, nije mi se vraćalo u Srbiju!”

Dragica Efenberger, medicinska sestra: “Kao sto i kolege kažu, sve ukupno jedno jako lepo iskustvo. Posebno moram da izdvojim profesore koji su svojim strpljenjem i razumevanjem mnogo toga olakšali, ali i savršenu ekipu kolega koja je u svakom smislu bila puna razumevanja i spremna da pomogne.”

Dragan Radosavljević, medicinski tehničar: “Game over. Sa nestrpljenjem čekamo sledeći nastavak. Sveobuhvatno utisak izuzetno pozitivan, smeštaj dobar, predavači strpljivi i vedri.”

Adriana Korasić, medicinska sestra: “Sve pohvale za profesore i celu ekipu. Veliko iskustvo, idemo dalje do pobede!??”

Budi deo uspešne priče, obezbedi sebi najbolje. Prijavi se i naši koordinatori će te uskoro kontaktirati

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top