skip to Main Content

Rad u Nemačkoj bez prethodnog iskustva, medicinski tehničar Sretenović Srđan

Iskustva medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj su različita. Neko odlazi sa radnim iskustvom, neko bez. Neko se snađe brže, a nekome je potrebno malo više vremena.

U nastavku prenosimo iskustvo Srđana Sretenovića, medicinskog tehničara iz okoline Jagodine. Srđan je pohađao projekat Ekspertska migracija migracija u Kragujevcu, a sada je već par meseci u Nemačkoj u Krauchenwies-u, Baden Württemberg i prenosi nam svoje iskustvo.

Dolazak u Nemačku

Sa pandemijom covid-19 krenula je i obaveza karantina u Nemačkoj po dolasku. Iako imamo negativan PCR test (što je uslov za ulazak u državu), moramo biti u karantinu. Pet dana sam bio u Herrenbergu u karantinu sa kolegom Nenadom iz Beograda. Nenad je super dečko pa nam je koliko toliko bilo lakše da provedemo karantin. Odmah nakon toga sam radio test na covid-19 i počeo sa radom.

Prvi radni dani

Počeo sam da radim na vanbolničkom intenzivnom lečenju bez prethodnog radnog iskustva. Što je i dobro. Nešto se radi isto kao i kod nas, kao što je nega. Ali, ima i drugačijih stvari. Ovde smo mi zaduženi i za naručivanje i prijem hrane, mi smo zaduženi i za pozivanje majstora ako primetimo da nešto ne funkcioniše.

Prvih 16 dana smo radili uz mentorsku podršku, a kasnije počeli sami. Tokom prvih 6 meseci nema noćnog rada. U dnevnoj smeni radi po 3 tehničara, a u noćnoj po 2. Imamo oko 7-8 pacijenata. Kolege pomažu u svemu, ima i naših, ali i iz Nemačke, Tunisa, Rusije…

Kolegama sam rekao da nije lako, ali ako imate cilj – gazite!

Dva puta nedeljno se testiramo na covid-19 (schnell testovi). Takođe, testiramo i svakoga ko dođe u posetu.

Postoji mogućnost i usavršavanja, kao i dodatnog posla (nebenjob).

Smeštaj

Smeštaj je organizovan kao WG (Wohngemeinschaft) u Krauchenwies-u. To je jako malo mesto,1500-2000 stanovnika. Prvo veće mesto je Sigmaringen na 10ak km. Ja se ovde uklapam i odgovara mi. Odmah sam znao gde dolazim i ne smeta mi što je mesto malo. Bitno mi je da se uklapam sa poslom i kolegama.

Smeštaj je na spratu, a u prizemlju su pacijenti. Ustajem 15 minuta pre posla. 🙂 Imam mogućnost da prva 3 meseca ovde budem besplatno, a posle uz doplatu mogu ostati još. Gledam stanove u blizini, ali ne žurim sa pronalaženjem drugog stana.

Policijski čas je na snazi od 21h do 05h. Bili smo do Stuttgarta, Ulma, ali retko šta radi.

Sa svojima sam u kontaktu preko društvenih mreža.

Na kraju, sve zavisi od samih osoba. 🙂

Želiš li da živiš i radiš u Nemačkoj sa priznatom diplomom medicinske sestre/tehničara?
Prijavi se i naši koordinatori će te uskoro kontaktirati

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top