skip to Main Content

Rad u Nemačkoj, medicinska sestra Jovana Jakovljević

Često mi se javljaju medicinske sestre i tehničari iz Srbije da pitaju kako je ovde, kako izgleda rad u Nemačkoj, kako sam se snašla. Uvek rado podelim svoje iskustvo i nadam se da će im to pomoći da donesu pravu odluku.

Radim kao medicinska sestra u Fürth klinici već dve godine u gradu Fürth. Nedostaje mi porodica svakako, ali osećam da je ovo moj dom. Ali da počnem ispočtka.

Počela sam sa projektom Ekspertska migracija u Sremskoj Mitrovici. To je bila moja odluka i rešena sam bila da istrajem do kraja. Iako je nekoliko mojih kolega odustalo, zainatila sam se i rekla “Ja idem sa DEKRA-om, pa gde završim“.  I ispalo je dobro. :)

Na nostrifikacioni ispit sam izašla sa kolegama iz Kragujevca. Tada je bilo malo drugačije, od položenog ispita je zavisilo da li odmah ostajemo u Nemačkoj ili se vraćamo. Znanje se svakako mora imati, a jezik je ključan.

Rad u Nemačkoj

Posao medicinske sestre u Nemačkoj se razlikuje od posla medicinske sestre u Srbiji. Nema rada uz pomoć štapa i kanapa, već za sve postoji aparat i procedura. Na početku radimo sa starijim kolegama koji nas uvode u posao, pokazuju osnovna pravila, zadatke, tok smene. Našim ljudima je često problem to što nema improvizacije i što ne može sve odmah. Naše medicinske sestre su cenjene u Nemačkoj jer imaju dosta znanja. Bitno je da znate da u Nemačkoj postoji mnogo više mogućnosti koje se pružaju medicinskim sestrama, a nama kao radnicima su jako zadovoljni. Na primer, sve naše kolege u Srbiji vade krv, dok je u Nemačkoj medicinskim sestrama potreban poseban sertifikat za to.

Nije problem uzeti bolovanje, ni slobodan dan ukoliko se na vreme najavi.

Ja sam još uvek u prvom stanu i volim taj stan sa balkonom. Živim sama, a plata mi je dovoljna da pokrijem troškove, odem na večeru sa prijateljima, u bioskop, a može i da se uštedi.

Usavršavanje u Nemačkoj

Nemci dosta cene želju za usavršavanjem. Počela sam na internističkom odeljenju, ali jako brzo rekla da želim nešto više. Želela sam dalje da se usavršavam na novom odeljenju, da bih bila sertifikovana za taj deo struke, jer ja ovde ne mogu odmah Visoku školu da upišem, nego se to čeka. Najpre ide praksa 2 godine. Prva 3 meseca sam bila na intenzivnoj nezi. Starija medicinska sestra mi je sve pokazivala i radila sa mnom. Nakon toga sam dobila svoja 4 pacijenta. Usavršavanje može platiti poslodavac, ali nakon toga imate obavezu da ostanete kod njega još dve godine, a možete i sami pokriti troškove.

Najbitnije je da pitate i kažete ukoliko vam nešto nije jasno. Objasne i po 10 puta ukoliko treba.

Od kada sam došla u Nemačku nijedan rečnik mi nije trebao. Bitno je da se priča, a ja sam jako komunikativna. Živim u multikulturalnom okruženju, moje kolege su iz raznih država Evrope, Brazila, a među pacijentima ima i Rusa, Grka, Turaka… Sa svakim imam poseban pristup, pokušavam da im se obratim bar sa nekoliko reči na njihovom jeziku i to im se jako sviđa. :)

Iskustva ostalih kandidata pogledajte na OVOM LINKU.

This Post Has 9 Comments

 1. Po zanimanju sam med .setra vaspitač da li.mogu da konkurisem ako se prekvalifikujem.

  1. Zdravo, Biljana.
   Trenutno se projektu Ekspertska migracija mogu priključiti samo kandidati koji imaju redovno završenu medicinsku školu (ili obrazovanje u oblasti medicinske sestre/tehničara u trajanju od minimum 3 godine) opšteg, ginekološko akušerskog ili pedijatrijskog.
   Pozdrav

 2. U Austriji sam zavrsila A1 kurs nemačkog jezika, mada sam ga ucila samo 2 meseca,ali videla sam da mogu. Zbog specifične situacije u kojoj sam se našla, nisam uspela završiti vizu,pa samim tim ni ostati tamo kako bih nastavila dalje. Ali,nisam imala ni finansija(niti posao).
  U Bgd sam radila skoro 13god,Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu,odgovorna sestra neurologije,do 2017.godine. (opšti smer,medicinska sestra tehničar).
  Zanima me posle koliko vremena javljate da li je neko primljen u Vaš projekat?
  S poštovanjem

  1. Poštovana Danijela,
   Grupe počinju dva puta godišnje. Ukoliko ste se prijavili na našem sajtu, koordinator centra će Vas brzo kontaktirati, ali polasci su uglavnom oktobra i aprila.
   Pozdrav

 3. Da li su potrebne negovateljice. Posedujem sertifikat ali nemacki tek pocinjem da ucim.

  1. Poštovana Danijela,
   Projekat Ekspertska migracija namenjen je samo medicinskim sestrama i tehničarima, nažalost, ne možemo uključiti i negovateljice.
   Pozdrav

 4. Da li se projektu mogu priključiti kandidati sa redovno završenom medicinskom školom, ali drugog smera (npr.laboratorijski tehničar) koji su u međuvremenu polagali razliku ispita za medicinskog tehničara ?

 5. Radim kao med sestra na poluintezivnom neuroonkoloskom odeljenju neurohiruske klinike u Beogradu vec 18 god. Zanima me da li kao sestra sa iskustvom imam prava da trazim da radim na kom zelim odeljenju? Da li porodica (malo dete od 3god i suprug) mogu poci odmah samnom ukoliko bih se prijavila za ovaj projekat? Isto tako me zanima da li visina plate zavisi od toga u kom gradu radis, na kom odeljenju, npr u mom slucaju ja bi zelela neurohirurgiju…? Unapred zahvalna na pdgovoru

  1. Poštovana Lidija,
   Ukoliko se prijavite za rad u klinici koja ima to odeljenje svakako možete to naglasiti posldavcu na samom intervjuu.
   Muž i dete mogu preko spajanja porodice, na osnovu Vaše radne vize, dobiti vizu. Više o spajanju porodice možete pročitati na sajtu nemačke ambasade u Beogradu.
   Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top