skip to Main Content

Rad u nemačkoj univerzitetskoj klinici Aachen, medicinska sestra Bogdana Kobilarov

Skoro smo pisali o novom poslodavcu u Nemačkoj – univerzitetskoj klinici Aachen. Sada vam i prenosimo iskustva medicinskih sestara koje su počele da rade u Aachenu.

Ja sam Bogdana Kobilarov, mam 26 godina, medicinska sestra iz Novog Sada. U Novom Sadu sam rođena, tu sam završila srednju školu i fakultet. Ali sad sam svoj rodni grad zamenila jednim prelepim gradom koji se nalazi na zapadu Nemačke, zove se Aachen.

Kako sam se odlučila za projekat Ekspertska migracija?

medicinska sestraBilo je to leto 2017. godine. Uživam na plaži i razmišljam kako mi je drugarica koja je već otišla preko istog projetka pričala da je zadovoljna i da joj se život promenio totalno, na bolje naravno. I tako ja mislim – ma prijavicu se ja, idem i ja.

Završila sam Ekonomski fakultet ali idem da budem medicinska sestra u Nemačkoj. Pitam ja rođenu sestru da li bi ona, a ona po prirodi bojažljiva i neodlučna. Kaze da sačekamo, da ne donosimo nagle odluke, ja njoj kazem ja sam se prijavila, a ti kako želiš. Posle par dana i ona se odlučila i prijavila se i ona. Tako je sve počelo.

Kako je tekla obuka nemačkog jezika i priprema za polaganje nostrifikacionog ispita?

Ja sam nastavu jezika i pripremu za nostrifikaciju pohađala u Novom Sadu. Samo reči hvale imam za profesore. Trudili su se da nas nauče jezik. Većina mojih kolega, kao ni ja, nismo znali reč nemačkog kada smo krenuli na kurs. Želim da se zahvalim ovim putem svim profesorima kao i kordinatorki iz centra Ekspertska migracija u Novom Sadu. Kao i svim ostalim članovima projekta koji su se trudili da nam što brži i bezbolniji put bude do nivoa jezika B2, nostrifikacionom ispita i samog odlaska u Nemačku.

Da li ste zadovoljni vašim poslodavcem?

Malo je reći zadovoljna, prezadovoljna sam. Moj poslodavac je Univerzitetska klinika iz Aachena. Kada je došao trenutak da se bira gde ću raditi, nakon što sam pogledala prezentaciju klinike, videla sam sebe da ću baš ja raditi na toj klinici. Tako je i bilo otišla sam na razgovor sa poslodavcem samouverena da će i poslodavac mene odabrati. Tako je i bilo.

Nakon što sam dobila svog poslodavca, sledila je priprema za B2 nivo jezika i priprema za nostrifikacioni ispit. Zahvaljujući projektu Ekspertska migracija koji nam je pružio kvalitetnu pripremu kako za učenje jezika, tako dalje i za nostrifikacioni ispit, vrlo brzo sam položila i B2 nivo jezika i nostrifikovala svoju diplomu u Nemačkoj.

Koliko dugo ste čekali radnu vizu?

Nakon što mi je stigla potvrda iz Nemacke o položenom ispitu, termin za vizu u ambasadi sam čekala 3 nedelje.

Kako ste zadovoljni svojim novim radnim mestom kao medicinska sestra?

Univerzitetska klinika Aachen je zaista odlična klinika, koja brine o svojim radnicima odmah nakon što zakoračiš na tlo Nemačke. Od prvog dana radim kao priznata medicinska sestra. Organizovan je Integracioni program u kome svaki novozaposleni ima mogućnost da nastavi sa usavršavanjem jezika, ima pravo da bira između ponuđena dva odeljenja, kolege su veoma ljubazne i žele da pomognu. Klinika koja broji oko 6000 zaposlenih funkcioniše kao sat koji ne kasni ni jedan sekund.

Jedno ogromno hvala dugujem projetku Eksperstka migracija, što mi je omogućio da na najbrži i najlakši način naučim jezik i nostrifikujem svoju diplomu u Nemačkoj.

Prijave su otvorene za medicinske sestre/tehničare bez obzira na posedovanje radnog iskustva u struci. Priključite se projektu Ekspertska migracija

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top