skip to Main Content
BiH | NKM Pozovite nas: +381 34 33 73 51
Razlika Između Anerkennung-a I Urkunde-a

Razlika između Anerkennung-a i Urkunde-a

Često se postavlja pitanje šta je Anerkennung, a šta Urkunde. Da li je to isto? Odakle se započinje nostrifikacija? Ko izdaje Urkunde?

Razne informacije se mogu naći na internetu, po forumima, facebook grupama… Problem je, naravno, pouzdanost informacija. Zato ti pružamo proverene informacije na jednom mestu. U nastavku se nalaze informacije na primeru nostrifikacije diplome medicinske sestre/tehničara u Nemačkoj.

Dakle, Anerkennung i Urkunde nisu isto.

Anerkennung je proces nostrifikacije, odnosno proces priznavanja diplome u inostranstvu. Zbog različitog sistema školovanja diplome stečene u jednoj zemlji nisu automatski priznate, već je potrebno nadokanditi razliku bilo kroz odrađivanje prakse ili kroz polaganje ispita.

U Ekspertskoj migraciji obezbeđujemo besplatnu pripremu za polaganje nostrifikacionog ispita. Polaganje ispita je mnogo brži način nostrifikacije diplome i omogućava da se od prvog dana u Nemačkoj radi sa nostrifikovanom diplomom.

Za proces započinjanja nostrifikacije diplome medicinske sestre/tehničara u Nemačkoj neophodno je da imaš međunarodno priznat sertifikat nemačkog jezika na nivou minimum B1 (telc, Goethe Institut i OSD)

Prednost Ekspertske migracije je u tome što pruža jednogodišnju obuku nemačkog jezika za medicinske sestre i tehničare zaključno sa nivoom B2 Pflege. Takođe, omogućujemo i polaganje ispita u telc licenciranim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Pored sertifikata, potrebno je da priložiš dokumentaciju o svom identitetu, obrazovanju i iskustvu u oblasti medicinske sestre/tehničara. Sva dokumentacija mora biti prevedena na nemački jezik i overena.

Da, obezbeđujemo i licenciranog sudskog tumača za nemački jezik.

Dokumentacija, zajedno sa zahtevom i CV-em šalje se Regierungspräsidium-u, nemačkoj instituciji zaduženoj za proces nostrifikacije. Dakle, može se poslati iz Srbije. Nakon toga čekaš odgovor od Regierungspräsidium.

Urkunde je uverenje da je diploma nostrifikovana. To je praktično dokument koji se dobija na kraju uspešno završenog procesa nostrifikacije.

Takođe, potrebno je da se pošalje zahtev za izdavanje Urkunde-a. Regierungspräsidium šalje informacije šta je potrebno priložiti da bi se dobio Urkunde. Jedan od uslova je i B2 sertifikat znanja nemačkog jezika. Zahtev se takođe može poslati iz Srbije.

Kompletnu proceduru oko pripreme, prevoda i slanja dokumentacije završava tim Ekspertske migracije. 

Ukoliko želiš da olakšaš sebi čitav proces nostrifikacije, dobiješ najkvalitetniju pripremu i radiš u Nemačkoj sa nostrifikovanom diplomom, PRIJAVI SE  za projekat Ekspertska migracija i budi jedan od više od 350 medicinskih sestara i tehničara koji preko nas žive i rade u Nemačkoj.

Ova vest ima 30 komentara
  1. Zdravo, Ivane.
   U projekat Ekspertska migracija mogu se uključiti samo medicinske sestre i tehničari opšteg, ginekološko akušerskog i pediajtrijskog smera.

  1. Poštovana Aleksandra,
   Trenutno možemo da uključimo u projekat samo kandidate koji su redovno završili školu ili čije je obrazovanje u oblasti medicinske sestre/tehničara trajalo minimum 3 godine.
   Pozdrav

 1. Ja sam zavrsila srednju medicinsku opsti smer (sestra-tehnicar),kasnije sam zavrsila smer medicinska sestra-vaspitac ( za rad u vrticu) i Visoku skolu strukovnih studija za vaspitace i interesuje me da li sa ovim skolama mogu da radim ? Unapred hvala.

  1. Poštovana Tanja,
   Ukoliko je obrazovanje u oblasti medicinske sestre trajalo minimum 3 godine možete. Nadamo se da ćemo uskoro moći da uključimo u program kandidate čija je prekvalifikacija trajala kraće. Cilj nam je da svi kandidati počnu da rade od prvog dana sa nostrifikovanom diplomom, odnosno kao kvalifikovane medicinske sestre/tehničari.
   Pozdrav

 2. Imam zavrsenu visu med.skolu,20 god iskustva,hrvatski pasos i nemacki nivo A2-ucim dalje. Zanima me da li mi treba nostrifikacija i koje su moje obaveze prema Vama ako se prijavim? Hvala.

  1. Poštovana Biljana,
   Nostrifikacija je svakako potrebna, s tim da postoji velika mogućnost da Vam odobre direktno priznavanje diplome.
   Javite nam se na 0646470944.
   Pozdrav

 3. Postovani!
  Imam Eu pasos i znanje A1. Kakve obaveze bi imala ako bi se priljavila ? Radno iskustvo 8godina.
  Hvala na odgovoru!

  1. Poštovana Ela,
   Ukoliko postanete kandidat projekta Vaše obaveze bi bile redovno pohađanje obuka. Mi pružamo obuke nemačkog jezika zaključno sa nivoom B2 Pflege, pripreme za polaganje nostrifikacionog ispita, kao i usluge posredovanja u zapošljavanju.
   Pozdrav

 4. Završio sam srednju medicinsku školu – opšti smer, imam preko 20 godina iskustva. Već sam bio u Nemačkoj i radio kao negovatelj. Bio sam u Bayern regiji. Poslao sam zahtev i dokumenta u Minhen zbog priznavanja diplome. Imam položen ispit A1.Tek sada sam saznao za vas. Iz grada sam u kome nemaju predavanja. Kako sada da se priključim projektu?

  1. Poštovani Dragane,
   Mi još uvek nemamo mogućnost online obuke, tako da je jedina opcija da budete u gradu gde se održava obuka ili da putujete.
   Pozdrav

 5. Postovani
  Imam redovnu medicinsku skolu, sestra tehnicar opsteg smer, sa 18 godina radnog iskustva u domu zdravlja, B2 nemacki, zanima me nostrifikacija diplome preko vas i posao takodje.

  1. Poštovana Slavice,
   Možete se priključiti i sa B2 nivoom jezika. Ukoliko nemate sertifikat, trebalo bi da polažete i dobijete jedan od tri priznata sertifikata.
   DEKRA sarađuje sa više od 70 poslodavaca i Nemačke, tako da postoji veliki izbor.
   Prijave su otvorene na https://prijave.ekspertskamigracija.com/ ili možete kontaktirati nekog od naših koordinatora.
   Pozdrav

 6. Poštovani,
  Pedijatrijski sestra tehnicar- prekvalifikacija je u pitanju , želela sam predati za Anerkenunng u Minhenu . Kakva su pravila trenutno?
  S poštovanjem

  1. Poštovana Alema,
   Možete se prijaviti za projekat i poleti sa učenjem nemačkog jezika, a zatim i pripremama za polaganje nostrifikacionog ispita.
   Imamo poslodavce i u Minhenu.
   Pozdrav

 7. Imam ja jedno pitanje. Imam aner i sad treba da uzmem i Urkunde. Trenutno radim i NRW pokrajni. Kako sad ide dalja procedura, gde se prijavljijem, od dokumenta…..
  I dali Dekra pruza podrsku ubovakvim slucajevima

  1. Poštovani Bobane,
   DEKRA radi sa medicinskim sestrama/tehničarima koji su u Srbiji ili drugim zemljama u kojima se projekat sprovodi.
   Najbolje je da kontaktirate Jelenu na +381 64 6470944
   Pozdrav,

  1. Dobar dan, Lidija.
   Da, možete se prijaviti i sa završenom privatnom medicinskom školom. Bitno je da je akreditovana, a ukoliko je prekvalifikacija u pitanju potrebno je da imate i položen državni ispit.
   Pozdrav

 8. Dobar dan, imam redovnu zavrsenu med.skolu,med.sestra-tehnicar,zavrsenu visu med.skolu u Cupriji, smer visi fizioterapeut, zavrsenu visoku strukovnu skolu, smer zdravstvena nega 180espb bodova(jos uvek ne zavrsen staz), 3 godine radnog staza u bolnici. Kakve su sanse za direktno priznavanje i kakve bi bile eventualne sanse za pronalazak posla? Trenutno A2 nivo nemackog.
  Hvala

  1. Poštovani Aleksandre,
   Obradu dokumentacije za priznavanje diplome rade nemačke institucije. Do sada su kandidati koji imaju zvanje medicinska sestra/tehničar i strukovna medicinska sestra/tehničar dobijali direktno priznanje diplome. Možete se prijaviti za projekat Ekspertska migracija na https://prijave.ekspertskamigracija.com/ ili pozvati nekoga od naših koordinatora za više informacija.
   Pozdrav

 9. Dobar dan,
  Zavrsila sam fakultet za vaspitaca i zanima me koji nivo jezika je potreban za nostrifikaciju za vaspitace? Da li je isto kao za medicinare tj. B1? Hvalaa

  1. Dobar dan, Bojana.
   Ne možemo uključiti i vaspitače u projekat Ekspertska migracija, samo medicinske sestre i tehničare opšteg, ginekološko akušerskog i pedijatrijskog smera. Za pomenute profile organizujemo obuku nemačkog jezika od početnog A1 zaključno sa B2 Pflege nivoom.
   Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *