skip to Main Content
Pozovite nas: +381 34 33 73 51
Razlika Između Anerkennung-a I Urkunde-a

Razlika između Anerkennung-a i Urkunde-a

Često se postavlja pitanje šta je Anerkennung, a šta Urkunde. Da li je to isto? Odakle se započinje nostrifikacija? Ko izdaje Urkunde?

Razne informacije se mogu naći na internetu, po forumima, facebook grupama… Problem je, naravno, pouzdanost informacija. Zato ti pružamo proverene informacije na jednom mestu. U nastavku se nalaze informacije na primeru nostrifikacije diplome medicinske sestre/tehničara u Nemačkoj.

Dakle, Anerkennung i Urkunde nisu isto.

Anerkennung je proces nostrifikacije, odnosno proces priznavanja diplome u inostranstvu. Zbog različitog sistema školovanja diplome stečene u jednoj zemlji nisu automatski priznate, već je potrebno nadokanditi razliku bilo kroz odrađivanje prakse ili kroz polaganje ispita.

U Ekspertskoj migraciji obezbeđujemo besplatnu pripremu za polaganje nostrifikacionog ispita. Polaganje ispita je mnogo brži način nostrifikacije diplome i omogućava da se od prvog dana u Nemačkoj radi sa nostrifikovanom diplomom.

Za proces započinjanja nostrifikacije diplome medicinske sestre/tehničara u Nemačkoj neophodno je da imaš međunarodno priznat sertifikat nemačkog jezika na nivou minimum B1 (telc, Goethe Institut i OSD)

Prednost Ekspertske migracije je u tome što pruža jednogodišnju obuku nemačkog jezika za medicinske sestre i tehničare zaključno sa nivoom B2 Pflege. Takođe, omogućujemo i polaganje ispita u telc licenciranim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Pored sertifikata, potrebno je da priložiš dokumentaciju o svom identitetu, obrazovanju i iskustvu u oblasti medicinske sestre/tehničara. Sva dokumentacija mora biti prevedena na nemački jezik i overena.

Da, obezbeđujemo i licenciranog sudskog tumača za nemački jezik.

Dokumentacija, zajedno sa zahtevom i CV-em šalje se Regierungspräsidium-u, nemačkoj instituciji zaduženoj za proces nostrifikacije. Dakle, može se poslati iz Srbije. Nakon toga čekaš odgovor od Regierungspräsidium.

Urkunde je uverenje da je diploma nostrifikovana. To je praktično dokument koji se dobija na kraju uspešno završenog procesa nostrifikacije.

Takođe, potrebno je da se pošalje zahtev za izdavanje Urkunde-a. Regierungspräsidium šalje informacije šta je potrebno priložiti da bi se dobio Urkunde. Jedan od uslova je i B2 sertifikat znanja nemačkog jezika. Zahtev se takođe može poslati iz Srbije.

Kompletnu proceduru oko pripreme, prevoda i slanja dokumentacije završava tim Ekspertske migracije. 

Ukoliko želiš da olakšaš sebi čitav proces nostrifikacije, dobiješ najkvalitetniju pripremu i radiš u Nemačkoj sa nostrifikovanom diplomom, PRIJAVI SE  za projekat Ekspertska migracija i budi jedan od više od 350 medicinskih sestara i tehničara koji preko nas žive i rade u Nemačkoj.

Ova vest ima 10 komentara
  1. Zdravo, Ivane.
   U projekat Ekspertska migracija mogu se uključiti samo medicinske sestre i tehničari opšteg, ginekološko akušerskog i pediajtrijskog smera.

  1. Poštovana Aleksandra,
   Trenutno možemo da uključimo u projekat samo kandidate koji su redovno završili školu ili čije je obrazovanje u oblasti medicinske sestre/tehničara trajalo minimum 3 godine.
   Pozdrav

 1. Ja sam zavrsila srednju medicinsku opsti smer (sestra-tehnicar),kasnije sam zavrsila smer medicinska sestra-vaspitac ( za rad u vrticu) i Visoku skolu strukovnih studija za vaspitace i interesuje me da li sa ovim skolama mogu da radim ? Unapred hvala.

  1. Poštovana Tanja,
   Ukoliko je obrazovanje u oblasti medicinske sestre trajalo minimum 3 godine možete. Nadamo se da ćemo uskoro moći da uključimo u program kandidate čija je prekvalifikacija trajala kraće. Cilj nam je da svi kandidati počnu da rade od prvog dana sa nostrifikovanom diplomom, odnosno kao kvalifikovane medicinske sestre/tehničari.
   Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *