skip to Main Content

Sa prekvalifikacijom medicinske sestre do Urkunde-a

Medicinske sestre sa urađenom prekvalifikacijom do sada su se pitale da li će moći da odu u Nemačku. Da li je nostrifikacija diplome moguća? Da li će ih poslodavci prihvatiti?

Delimo sa vama iskustvo Sanje Grgić Vuković. Sanja je uradila prekvalifikaciju za medicinsku sestru i sada dobila Urkunde.

Prošle godine u junu dobila sam informaciju da prekvalifikanti ne mogu nostrifikovati diplomu. Ipak, to me nije obeshrabirilo i rešila sam da ostanem projektu. Položen B2, trud i vreme uloženo u učenje nemačkog jezika, poslodavac koji me čeka nije moglo da se spoji sa napuštanjem svega. Odlučila sam da ne odustanem i ipak pokušam.

Proces započinjanja nostrifikacije je bio poprilično stresan. Odakle početi, traženje prave adrese i pravog kontakta, kome se obratiti, slanje dokumenata. Zatim iščekivanja nakon svakog poslatog mejla i svakog poslatog dokumenta.

Zatim je usledio odgovor, kom se nada svaki prekvalifikant – MOGUĆE JE nostrifikovati diplomu u Nemačkoj.

Obratila sam se tadašnjoj koordinatorki u Novom Sadu sa svim informacijama i odgovorima koje sam prikupila i ona me je uputila na direktorku Aleksandru Talić. Aleksandra je imala potpuno razumevanje za svako moje pitanje i zahvaljujući njoj i Ivanu iz Kragujevca, koji je zakazao termin za ispit, u decembru mesecu sam otišla u Heidelberg na polaganje. Položila sam.

Dodatna dokumenata za dobijanje Urkunde-a poslala je koordinatorka Ana i Urkunde je stigao!

Pošto iščekujete i strepite, deluje sve kao da traje večnost, a zapravo traje isto koliko i proces kod učesnika koji nisu prekvalifikanti.

Zahvalila bih se još jednom Aleksandri, Ivanu, koordinatorki Ani, profesorima nemačkog jezika, doktorki Zorki, nastavnicama praktične obuke, DEKRA-i. Ovo je dobar primer kako ličnog, tako i zajedničkog uspeha. Sada je otvoren put za dalje nostrifikacije diploma prekvalifikanata. Sada je samo potrebno da ne odustanete, pripremite se dobro za ispit i položite ga. Verujete u tim DEKRA-e.

Srećno,

Ja, prekvalifikantkinja ?

Prijave su otvorene za medicinske sestre/tehničare sa redovno završenom školom i prekvalifikacijom, bez obzira na posedovanje radnog iskustva u struci. Priključite se projektu Ekspertska migracija

This Post Has 4 Comments

 1. Poštovani

  Da li imate ponudu i za fizioterapeut?

  S poštovanjem

  Aleksandra Stevanović

  1. Poštovana Aleksandra,
   Projekat Ekspertska migracija namenjen je samo medicinskim sestrama i tehničarima. Nažalost, ne možemo uključiti i fizioterapeute.
   Pozdrav,

 2. Pozdrav, zanima me da li je moguce zaposliti se u Nemackoj kao medicinska sestra, ako je prekvalifikacija trajala krace od dve godine? Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top