skip to Main Content

Spajanje porodice je dug proces, ali se isplati – Mina Đorđević

Mnogima je najveća briga kako će se deca snaći u Nemačkoj. Kako će uspeti spajanje porodice kada samo jedna osoba radi? Verujte mi, uspe se. Ja sam sama opremila stan, pripojila muža i dvoje dece. Mesec i po dana sam samo ja radila. Iskreno, ovde možemo mnogo toga finansijski da priuštimo.

Kao medicinska sestra počela sam da radim 9. januara 2018. godine. Došla sam u Herrenberg, ali posle par meseci prešla u Heidenheim. Ipak, poslodavca nemam nameru da menjam. Ako niste zadovoljni poslodavcem, to je problem.

Najveća briga u Nemačkoj je STAN

Pre odlaska dobro se raspitajte za stanove. To je najveća briga za sve nas koji planiramo spajanje porodice.

U Herrenbergu su stanovi jako skupi. Mlađi ljudi, koji nemaju decu, mogu još i brzo naći. Nama sa porodicom je potrebno i do 2-3 godine. U Baden Württembergu potrebno je oko 12m² po odraslnom članu porodice, a oko 10m² za decu do 14 godina. To je kvadratura bez kuhinje, kupatila i terase. Znači, četvoročlanoj porodici potrebno je oko 46m². Napominjem da su u Nemačkoj stanovi uglavnom nenamešteni. Ipak, svi su renovirani i imaju uređena kupatila.

Zbog toga sam i prešla u Heidenheim. Tu se stanovi lakše nalaze i jeftiniji su. Kontaktirala sam agenciju za nekretnine koja se bavi besplatnim pronalaženjem stanova. Javite im samo u kom biste delu grada bili, za koliko članova, okvirnu cenu. Oni daju sve informacije i sve se završi onlajn. Moj stan ima 63m² i kirija je 560 evra. Sama sam ga opremila i mogu da kažem da je luksuzan. Nov nameštaj sam kupila, ne oskudevamo.

Spajanje porodice je dug i mukotrpan proces, ali isplati se.

Ono što sam ja morala da obezbedim je stan dovoljne kvadtrature. U Baden Württembergu nakon plaćanja kirije mora ostati oko 1400-1600 evra za četvoročlanu porodicu. Tu je i gomila drugih papira koje je potrebno obezbediti. Nekome traže 3 platne liste, nekome 6 platnih lista.

Moj suprug je aplicirao u nemačkoj ambasadi 9. marta. Mora se na vreme aplicirati. Termin je imao 16. oktobra. Tu su malo pričali sa njim na nemačkom. Takođe je imao dva zadatka pismeno: da napiše koliko je sati i koje je boja banana. Tako su proverili njegov nivo jezika. On mora da ima A1. Deca do 16 godina ne moraju, a ako su starija od 16 godina moraju imati C1. Moja deca (13 i 9 godina) nisu znala nemački jezik.

Od 16. decembra smo svi zajedno u Heidenheimu.

Deca su i najmanji problem. Mi svi brinemo kako će se uklopiti. Sve je to njima lakše i brže

Roditelji ne moraju da jure da bi upisali decu u školu.

Pri prijavi vize u Ausländerbehörde, na osnovu mesta stanovanja, deca se upisuju u najbližu školu. Odmah jave šta je potrebno za upis: izvod iz matične knjige rođenih, prijava boravišta. Opštine sve završavaju, mi samo moramo da dođemo u školu određenog datuma. Sam upis traje 5-10 minuta. Knjige se dobijaju u školi, ne kupuju se. Mi dobijamo spisak pribora (sveske, olovke) i to je naš trošak.

Ćerka je dva meseca išla u pripremni razred. Sada je krenula u 6. razred, a sin u 2. razred. Bez problema prate nastavu.

Poslodavca nemam nameru da menjam

PGS ima tim izuzetno kvalifikovanih ljudi, uključujući i finansijski i integracioni deo. Za nas su ovde 24/7. Integracioni tim pomaže oko pronalaženja stana, dobijanja zdravstvene knjižice, izabranog lekara, spajanja porodice. Moj poslodavac takođe daje i pozajmicu koja nam dosta pomaže na početku.

Poslodavcu dosta znači to što smo došli sa Urkundeom. To znači da možemo samostalno da radimo i u smenama. Medicinske sestre koje su došle preko DEKRA-e su visoko kotirane i cenjene, naročito iz Srbije.

Postoji uvek i mogućnost za napredovanjem. Poslodavci plaćaju usavršavanja (Weiterbildung) i sertifikate. Sa svakim novim zvanjem ide i veća plata. Ja sam sada na usavršavanju za kinestetiku, pozicioniranje pacijenta u krevetu.

Nemci dosta cene tolerantnost i iskrenost. Ne može se ništa postići “muvanjem”. Ovde je sve lagano, bez stresa, ne žuri se. Iako su gužve u marketima, ne žuri se nigde. Nema trubenja i psovki na semaforima. Kod mene u PGSu kažu: “Šta je rečeno, rečeno je. Šta nije rečeno mi ne možemo znati”. Moramo i mi biti korektni, samopouzdani i kulturni.

Ne smete razmišljati negativno. Morate se boriti za svoj i opstanak svoje porodice.

Budi deo uspešne priče, obezbedi sebi najbolje. Prijavi se i naši koordinatori će te uskoro kontaktirati

This Post Has 2 Comments

  1. Medicinska sestra sam pedijatrijska,imam radno iskustvo,imam dvoje dece 85 sam godište i imam i supruga,radila sam oko 3,5god u zdravstvenom centru Surdulica,tela bih da se iselim sa porodicom u Nemačku…pozdrav ako moze odgovor ili neki dalji uput hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top