skip to Main Content
Starosna Granica Medicinske Sestre Nemačka Posao

Starosna granica za zapošljavanje u Nemačkoj – medicinske sestre i tehničari

Jedno od čestih pitanja koje se postavlja svuda gde se razgovara o poslovima i zapošljavanju medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj je starosna granica.

Konkretno:

Da li je postavljena starosna granica za prijavljivanje?

Ko se može prijaviti i biti primljen u projekat Ekspertska migracija?

Konkretan odgovor glasi :

Ne postoji  starosna granica, svi se mogu prijaviti i postati deo projekta Ekspertska migracija bez obzira na godinu rođenja.

starosna granica zapošljavanje Nemačka

Realno, da li ima puno kandidata koji imaju 20, 30, 40 godina?

Odgovor je – ima.

Da sada analiziramo temu – starosna granica u zapošljavanju.

 1. Ako ste početnik, nikada niste radili u svojoj struci a imate godina, koliko je navedeno malo napred, šta mislite kolike su Vam šanse da se zaposlite u struci u Srbiji? Koliko poslodavaca će se u takvim okolnostima odlučiti za Vas?

Ne baš velike, zar ne!

U okviru projekta Ekspertska migracija poslodavcima iskustvo nije presudno. Bitnije je znanje nemačkog jezika, a kroz pripremu koju pružamo u Srbiji naučićete osnove rada po nemačkim standardima.

 1. Ako ste iskusni, dugo radite u struci kao medicinska sestra, tehničar, a imate godina, onoliko koliko je navedeno, kako sada stvari stoje – kakve su Vam šanse?

Projekat Ekspertska migracija se bavi obukom i posredovanjem u zapošljavanju kvalitetne i stručne radne snage. Iskustvo u struci je dobrodošlo.

Ali!

starosna granica posao Nemačka

Jedno ali sreću kvari, stara je izreka pa je moramo i ovde razmotriti.

Imate recimo 46 godina, iskusna ste medicinska sestra ili tehnničar, zaposleni ste, imate porodicu.

Da li je realno u takvim životnim okolnostima da se posvetite ozbiljnom i svakodnevnom učenju nemačkog jezika u trajanju od minimum godinu dana?

Da li ste sigurni da svakog dana možete da odvojite po nekoliko sati za časove nemačkog jezika, za učenje kod kuće da bi mogli da pratite nastavu?

Odgovor na to pitanje možete dati samo Vi.

Ako je odgovor da, Vi to možete – onda je jedino što vam je ostalo da uradite da kliknete na link i prijavite se za projekat Ekspertska migracija nemačke firme DEKRA.

link za prijavu

Vaš trud, rad i učenje će prepoznati i poslodavci iz Nemačke.

Srećno!

foto: arhiva, projekat Ekspertska migracija

This Post Has 34 Comments

  1. Poštovani Slobodane,
   Projekat Ekspertska migracija namenjen je samo medicinskim sestrama i tehničarima opšteg, ginekološko akušerskog i pedijatrijskog smera.
   Pozdrav

 1. Da li se mogu prijaviti za Vaš program s obzirom da sam pedijatriska sestra, ali sam zavrsila i defektologiju, magistrirala i doktorirala iz oblasti surdo-audiologije, a do aprila ću završiti i medicinu kao drugi fakultet? Meni nije problem da neko vreme radim kao medicimska sestra. Ukoliko me Vi ne bi primili na obuku da li me možete uputiti na neku drugu organizaciju.
  Imama 43 godine i zaposlena sam u Srbiji ali imam želju da se preselim u Nemačku.

  Hvala unapred

  1. Poštovana Ivana,
   Možete se prijaviti kao pedijatrisjka sestra, ukoliko imate položen državni ispit.
   Prijave su otvorene na ovom linku.
   Lep pozdrav

 2. Postovani, zavrsila sam prekvalifikaciju za medicinsku sestru opsteg smera u medicinskoj skoli dr. Milenko Hadzic u Nisu, pre toga zavrsena Gimnazija. Kakve su sanse za posao, obzirom da sam cula da postoje odredjeni problemi za nas koji smo sa prekvalifikacijom? Hvala unapred.

  1. Poštovana Ivana,
   Da biste bili kandidat projekta Ekspertska migracija morate imati obrazovanje u oblasti medicinske sestre/tehničara u trajanju od minimum 3 godine i fond časova minimum 4600.
   Pozdrav

   1. Postovani, zanima me da li ova visoka skola zadovoljava vase kriterijume za ucestvovanje u programu? Bila bih vam veoma zahvalna ako bi mogli da nam pruzite tacnu informaciju. https://iceps.edu.rs/

   2. Postovani,zanima me kakv je status osoba koje su zavrsile srednju medicinsku skolu opsteg smera,ali su prve dve godine zavrsile usmereno obrazovanje.Da li se i tada diploma srednje medicinske skole prihvata u celosti?

    1. Poštovani Željko,
     Ne bi trebalo da bude problema za prijavu i kasniju nostrifikaciju diplome.
     Možete nam poslati skenirana svedočanstva, diplomu i fond časova na jelena.milanovic@dekra.com i javićemo Vam se u kratkom roku.
     Pozdrav

 3. Poštovani,
  Ja bih želela da se prekvalifikujem za medicinsku sestru,,inače sam diplomirani ekonomista.Volela bih da me posavetuje odakle počti?

  1. Poštovana Jelena,
   Kandidati projekta Ekspertska migracija mogu biti samo medicinske sestre/tehničari čije je obrazovanje trajalo minimum 3 godine (redovno završena srednja medicinska škola ili Viša/Visoka škola).
   Pozdrav

 4. A kad bi neko završio srednju medicinsku školu opšti smer za med sestru/brata vanredno ali kada bi školovanje trajalo 3 ili 4 godine da li takve kandidate uzimate u razmatranje ?

  1. Zdravo, Dragane.
   Ukoliko je školovanje trajalo tri godine nije problem da se priključite.
   Pozdrav

 5. Da li mogu da se prijavim u vas program i ucenje nemackom jezika,radim kao pedijatrijska sestra_teh,ovde,ali zeli da se preselim u Nemačku.Hvala

  1. Poštovana Daliborka,
   Naravno, možete se prijaviti i kao pedijatrijska sestra. Prijave su otvorene, popunite upitnik klikom OVDE.
   Pozdrav

 6. Da li je moguće konkurisati sa završenom srednjom medicinskom školom (smer laboratorijski tehničar) i prekvalifikacijom za med. tehničara ?

  1. Poštovani Dejane,
   Trenutno može jedino ako je prekvalifikacija trajala minimum 3 godine. Nadamo se da ćemo uskoro imati program u koji ćemo moći da uključimo i kandidate čija je prekvalifikacija trajala kraće, ali da mogu da odu sa nostrifikovanom diplomom.
   Pozdrav

 7. Ja sam zavrsio prekfalifikaciju za med.tehnicara opsti smer u trajanju od 4 god.Da li mi za zaposljavanje treba B1 ili mogu aplicirati I sa A2 nivo znanja jezika?

 8. Medicinska sestra opšteg smera,27 godina radnog staza u zdravstvu.Započeta obuka za B1 flege.Nije završeno.A1 i A2 završena ali se nadovezalo na B1 flege i nije polagani posebni.Sva dokumenta prevedena i sudski overena apostilom.Trenutno radim preko slovacke agencije negu starih u pokrajini Bajern.6 nedela u Nemačkoj,6 u Srbiji pauza.Taj raspon može biti i duži.Da li se mogu uklopiti u neku vašu šemu obzirom da sam već imala tri onlajn intervjua za poso ali je najveća prepreka bila B1 opšti ili B1 flege.Hvala unapred.Nataša Stanković

  1. Poštovana Nataša,
   Možete se priključiti našem projektu na nivou B1, s tim da biste morali biti u Srbiji, jer ne pružamo online obuke još uvek. Medicinske sestre preko projekta EKspertska migracija počinju da rade isključivo sa nostrifikovanom diplomom, te ukoliko ne buedte dobili direktnu nostrifikaciju trebalo bi da prođete i stručne pripreme za polaganje nostrifikacionog ispita koje su moguće u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i u Nišu.
   Pozdrav

  2. postovana koleginice,
   zamolio bih te da mi pomognes savetom.
   Imam 57 godina i zavrsenu srednju med.skolu iz nesretnog perioda kad su nam srednju skolu podelili na ZASRO (zajednicko srednje obrazovanje-dve godine) i USRO(usmereno srednje obrazovanje-dve godine).
   Hocu da probam naci posao tamo…u Nemackoj,pa me interesuje,sta mi sve treba(na osnovu tvog iskustva) od dokumenata.
   I kakva je to agencija iz slovacke preko koje ti radis?
   Ja sam 14 godina radio na platformama kao infermiere(bolnicar-na italijanskom-i za italijane),ali to je offshore….i sem nekakve potvrde od agencije iz Trsta,nemam nikakav drugi.dokaz.Zapoceo sam kurs nemackog A1….
   pozdrav i hvala unapred

 9. Postovani,imam zavrsenu prekvalifikaciju za medicinsku sestru u drzavnoj skoli u trajanju od dve godine a prethodno zavrsenu gimnaziju,i godinu dana radnog iskustva u starackom domu pa da li bih ja mogla naci posao u Nemackoj?Takodje,moze li se objasniti razlika izmedju dvogodisnje prekvalifikacije i redovne medicinske skole kada i jedna i druga imaju predmete nemedicinske struke koji su mi priznati sto znaci da sam ja polozila razliku od 24 predmeta tj.fond casova koji redovni imaju sa predavanjima i vezbama se poklapa sa fondom prekvalifikanata?

 10. Postovani,
  Upisala sam prekvalifikaciju za medicinsku sestru/tehnicar, u pitanju je drzavna srednja medicinska/tehnoloska skola u Smederevskoj Palanci.
  S obzirom da im je ove godine od strane ministarstva prvi put odobreno vrsenje prkvalifikacije, nisam sigurna kojom dinamikom ce se izvoditi nastava.
  Konkretno me zanima da li se pod prekvalifikacijom u trajanju najmanje 3 godine misli na 3 kalendarske godine (period od npr.01.04.2019-01.04.2021.god)
  ili se misli na tri skolske godine (npr. upis u skolsku 2018/19, 2019/20 i 2020/21)?
  Pozdrav

  1. Poštovana SLavice,
   Najbolje bi bilo da prekvalifikacija traje 3 školske godine i imate fond časova minimum 4600.
   Pozdrav

 11. Postovani,
  po struci sam medicinski tehnicar opsteg smera. Redovno zavrsena srednja medicinska skola.
  Imam 5 godina radnog iskustva (2007-2012), a onda sam se odselio u inostranstvo i bavio drugom ne-medicinskom delatnoscu.
  Sad se vracam u Srbiju na godinu dana, a voleo bih da nastavim sa karijerom medicinskog radnika u Nemackoj.
  Koja je procedura? Jel moram ponovo da polazem za licencu za rad ukoliko je istekla?
  Jos jedno pitanje, molim vas: Ja sam iz Bele Palanke. Da li mogu da se prijavim za vas projekat i putujem svakog dana u Nish na pohadjanje nastave nemackog jezika. Hvala!

  1. Poštovani Petre,
   Da, naš centar se nalaz i u Nišu, pa se možete priključiti obuci. Licenca nije neophodna.
   Pozovite našu koordinatorku Miroslavu na 0646470949 i zakažite sastanak.
   Pozdrav

 12. Mene samo zanima ako neko ima zavrsenu gimmaziju privatnu 4 razdreda.Da li se to priznaje? I ako se priznaje koja su moguca zanimanja za gimnazijalca u nemackoj po njegovoj struci da kazem.Na sajtu ambadebstoji da spada pod noks 4 znaci kvalifikovan radnik.Ali nigde ne pise za sta tacno malo sam zbunjena.

  1. Poštovana Aleksandra,
   U okviru projekta Ekspertska migracija radimo samo sa medicinskim sestrama i tehničarima. Nažalost, ne uključujemo druge profile.
   Pozdrav

 13. molim vas kazite mi u maju cu 45 godina, vec sam bila unNemackoj i sad bih da se vratim.. interesuje me kako mogu dobiti vizu i dali mogu nekako oreskociti ove uslove

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top