skip to Main Content

Tamarina i Markova priča o planiranju zajedničkog odlaska u Nemačku

Medicinske sestre i tehničari u okviru projekta Ekspertska migracija ne idu sami za Nemačku. Tu su prijatelji, kolege. Pročitajte kako mladom bračnom paru, Tamari i Marku, izgleda učestvovanje u projektu i planiranje zajedničkog odlaska.

Sve je počelo kada je poziv za projekat Ekspertska migracija objavljen u Kruševcu. Prva grupa medicinskih sestara i tehničara krenula je februara 2018. godine sa pripremama. Tamara kaže da je najpre bila protivnik odlaska u Nemačku. Marko je polomio nogu i propustio intervju. Prva za projekat se prijavila, niko drugi do, Tamarina majka, medicinska sestra Aleksandra. :)

Prva faza projekta je učenje nemačkog jezika. Intenzivna jednogodišnja obuka, svakog radnog dana po 3 sata.

“Časovi nemačkog jezika nisu klasična predavanja. Potrebno je dosta razumvanja i od strane kandidata i profesora. Dosta je tu bilo i neformalnog druženja, prijateljstva. Kao grupa smo dosta povezani, stabilni i pružamo jedni drugima podršku. Takođe, ogromna podrška bio je profesor Miloš koji je pomogao celoj grupi da se oslobodi i progovori. Plašila sam se da ću da pogrešim, pa sam smatrala da je bolje da ćutim”, kaže Tamara. “Nisam znao da će (nemački jezik) ovoliko fino da mi legne.” ističe Marko. Kao jedan od najboljih u grupi, pomagao je Tamari da savlada B1, a na B2 Pflege već je bila bolja od njega.

Tokom obuke nemačkog jezika verili su se (29. jula), a u oktobru i venčali.

Izabrali su istog poslodavca, Median kliniku.

Kada je došao red na izbor poslodavca, zajednički odlazak i isti poslodavac se podrazumevao. “Iako smo inicijalno planirali južni deo, presrećni smo što smo na severu, u mestu Bad Salzuflen, pokrajina NRW. To je mesto sa oko 60.000 stanovnika i odlično za početak. Oboje smo na odeljenju neurologije. Radna mesta su nam udaljena svega 500m. To ima svojih prednosti. :)” Marko je inače medicinski tehničar sa 2 godine iskustva na ortopediji, a Tamara medicinska sestra bez iskustva.

Tamarina mama, Aleksandra, je takođe izabrala Median kliniku. Ali, nalazi se na oko 400km od njih, u mestu Bad Mergentheim, pokrajina Baden-Württemberg.

Tamara i Marko su upravo završili praktičnu pripremu u trening centru u Kragujevcu i pripremaju se za polaganje nostrifikacionog ispita. Sa kolegama iz grupe, Majom i Sanjom, se najviše vežba.

Zukunft gehört denen, die in die Schönheit ihrer Träume glauben.

To be continued…

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top